Europarlamentarul german Markus Ferber a propus, printr-un amendament la Raportul Moscovici, amanarea cu un an a integrarii Romaniei in Uniunea Europeana, in situatia in care criteriile de aderare nu vor fi indeplinite la data programata pentru intrarea in vigoare a Tratatului cu UE, informeaza Mediafax.

"In eventualitatea in care criteriile de integrare nu vor fi indeplinite la data programata de intrare in vigoare a tratatului de aderare, Consiliul si Comisia, dupa consultari prompte si consecvente cu Parlamentul European de la Strasbourg, vor aplica masurile prevazute in articolul 38 al Tratatului UE si vor amana, in consecinta, aderarea Romaniei cu un an, pana la 1 ianuarie 2008", propune Ferber, membru al Grupului Partidului Popular European.

Conform unui alt amendament sustinut de el, deciziile Consiliului European din 16 si 17 decembrie 2004 de inchidere a negocierilor de aderare cu Romania sunt considerate "pripite", motiv pentru care solicita "de urgenta" Consiliului si Comisiei redeschiderea capitolului "Justitie si Afaceri interne". Europarlamentarul german cere initierea de noi negocieri pe aceste domenii, pentru a avea garantii ca masurile legislative anticoruptie adoptate de guvernul roman sunt eficiente, astfel incat "UE sa ramana, si dupa aderarea Romaniei, un spatiu de libertate, siguranta si respectare a legilor". Alte amendamente se refera la drepturile minoritatilor, libertatea presei, protectia mediului, dar si la domeniul economic.

Ungurii critica la limita Romania

Un alt europarlamentar, maghiar, Michl Ebner, a apreciat ca, desi in privinta drepturilor minoritatilor au fost luate unele masuri, secuii ar avea inca probleme.

Tot el, alaturi de Kinga Gal (Grupul Partidului Popular European - Crestin Democrat - Ungaria), apreciaza, referindu-se in special la etnicii maghiari, ca in cazul acestora se impun masuri speciale, inclusiv de protectie teritoriala. Tot Ebner vrea asigurari in ceea ce priveste autonomia minoritatii maghiare, a secuilor, precum si garantii ca impartirea in regiuni de dezvoltare economica nu va avea consecinte negative asupra minoritatilor. Kinga Gal mai propune ca structurarea regiunilor administrative si de dezvoltare, in cazul zonelor locuite de minoritati nationale, sa reflecte cat mai bine caracteristicile economice, sociale, lingvistice si culturale, precum si interesele populatiei locale, respectand principiile subsidiaritatii si autoguvernarii.

Unii parlamentari europeni au pus accentul si asupra drepturilor rromilor.

Europarlamentarul ungur Istvan Szent-Ivanyi (Grupul Aliantei Liberalilor si Democratilor pentru Europa - Ungaria) vorbeste despre integrarea rromilor prin adoptarea legislatiei antidiscriminare, indemnand totodata la implementarea mai eficienta a masurile de prevenire a segregarii in domeniul educatiei, in ceea ce priveste accesul la servicii medicale, publice si sociale. La randul sau, Joost Lagendijk (Partidului Ecologistilor - Olanda) sustine eradicarea tuturor formelor de violenta si discriminare impotriva rromilor.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.