In conditiile unui esec previzibil al unei eventuale motiuni de cenzura, doar imposibilitatea convocarii unui Congres extraordinar il poate salva pe liderul PSD de la debarcare

Motiunea de cenzura l-a impins pe Mircea Geoana pe marginea prapastiei, presedintele PSD fiind amenintat cu debarcarea chiar de proprii sai colegi. Incoltit de Grupul de la Cluj, contestat de greii partidului - Ion Iliescu, Miron Mitrea si tacit de Adrian Nastase, Geoana a fost pus in situatia de a sustine singur o cauza in care nici el n-a crezut la inceput. Un congres extraordinar, tot mai invocat in ultima vreme, este insa aproape imposibil de realizat date fiind conditiile impuse de statut. Salvarea lui Geoana vine si din perspectiva sirului de alegeri care urmeaza (europarlamentare, locale si generale) partidul neavand timp sa caute si sa impuna un nou lider intr-un timp atat de scurt. In acest context liberalii sunt relaxati, udemeristii anticipeaza esecul motiunii, iar PD si PLD vor sa depuna ei o motiune de cenzura in conditiile in care PSD nu e in stare sa o faca.

Salvat de statut si alegeri

Contestat pentru lipsa de autoritate si indecizia de care da dovada, Geoana se confrunta in acest moment cu un curent ce sustine inlocuirea sa de la sefia partidului. Marii aspiranti la presedintie sunt Cristian Diaconescu si, mai nou, Victor Ponta. Din cauza numeroaselor tabere existente in PSD, nici unul nu este sigur ca va obtine majoritatea la un viitor Congres. In plus, un Congres extraordinar este imposibil de convocat din cauza conditiilor impuse de Statutul partidului. Potrivit acestuia, chemarea pesedistilor la Congres se poate face la cererea a 15 organizatii ale partidului sau daca toti membrii BPN isi vor da demisiile. Cum nici tabara Nastase, nici cea a lui Iliescu, nici Grupul de la Cluj si nici Miron Mitrea nu pot strange la aceiasi masa atatea filiale pe care eventual sa le puna de acord, varianta ca Geoana sa pice la un Congres este foarte putin probabila. Mai mult, surse din PSD sustin ca nimeni nu are interes sa prezinte PSD - cu doar o luna inainte de algerile pentru PE - ca un partid macinat de lupte interne.

Varianta conducerii colective

In aceste conditii, in PSD se vehiculeaza varianta unei conduceri colective care sa concentreze toate centrele de putere, mai putin pe Mircea Geoana. Conducerea colectiva ar urma sa fie asigurata pana anul viitor, cand vor trece alegerile pentru Parlamentul European urmand ca dupa acest moment sa se caute un candidat viabil pentru conducerea partidului care sa fie validat intr-un viitor Congres extraordinar. Teoria unei conduceri colective a fost avansata, sustin surse din PSD, de Ion Iliescu si de Adrian Nastase in discutiile cu nemultumitii din partid. De altfel, pe blogul sau personal, Nastase a scris in urma cu o saptamana despre conducerea colectiva, dupa modelul elvetian. "Conducerea statului este asigurata pe o baza colegiala, de catre sapte consilieri federali, alesi de parlament pentru un mandat de 4 ani, iar presedintele Elvetiei este stabilit, prin rotatie, de catre Parlament pentru un mandat de un an".

Contestat in PSD

Nemultumirile fata de Geoana s-au acumulat o data cu acceptarea actiunii de suspendare a presedintelui Traian Basescu si au dat in clocot in momentul discutarii motiunii de cenzura. La Bran, presedintele PSD a fost pus la zid si chiar amenintat de vicepresedintii partidului pentru impotrivirea de care a dat dovada fata de motiune. Dupa ce a cedat in fata Grupului de la Cluj si a sustinatorilor lui Geoana a mai fost o data pus la zid, in sedinta grupurilor parlamentare, de greii partidului: Ion Iliescu, Miron Mitrea si tacit, Adrian Nastase. Paradoxal, si cei care i-au pus in brate motiunea de cenzura au contestat acum demersul. Vasile Puscas - reprezentant al Grupului de la Cluj - l-a avertizat pe Geoana ca motiunea de cenzura nu va duce PSD la guvernare ci va impinge partidul spre anticipate. Singurul care il sustine in acest moment pe liderul social-democrat este Viorel Hrebeneciuc care s-a declarat adeptul motiunii de cenzura ca forma de santaj pentru a obtine de la PNL cateva ministere. Surse din PSD ne-au declarat insa ca in PNL exista un puternic curent impotriva intrarii la guvernare alaturi de PSD. De altfel, ieri, liderul filialei PSD Vrancea, Marian Oprisan, i-a cerut lui Hrebenciuc "sa-si vada de organizatia PSD Bacau si sa lase la o parte managementul politic al PSD". "Pana acum Hrebenciuc a negociat doar pentru el, nu pentru partid si iata rezultatele", a spus Oprisan. (Roxana ANDRONIC)

Liderii PNL sunt relaxati

Liberalii lui Calin Popescu Tariceanu mizeaza in continuare pe faptul ca motiunea PSD, chiar si in conditiile in care va fi depusa, nu va trece de proba Parlamentului. Surse din conducerea PNL au explicat ca liderii liberali s-au exprimat in unanimitate impotriva oricarei cooptari a pesedistilor la actul guvernarii si, totodata, impotriva unor negocieri oficiale cu PSD.

Sursele citate ne-au precizat ca eventualele negocieri de culise se vor axa doar pe incercarea mentinerii situatiei actuale: un Cabinet Tariceanu bazat pe un sprijin neoficializat, pe plan parlamentar, oferit de pesedistii lui Mircea Geoana. "PSD se afla intr-o situatie mai mult decat sensibila prin anuntarea oficiala a unei motiuni de cenzura. Nu avem cum sa oficializam o relatie cu PSD, atat timp cat democratii si Cotrocenii vor pune tunurile pe noi spunand ca baronii liberali au facut pact cu baronii PSD in timp ce adevaratii liberali sunt langa Stolojan", ne-au declarat sursele citate. Pe de alta parte, liberalii s-au culcat pe o ureche si in ceea ce priveste eventualitatea unor intelegeri ce ar putea fi parafate intre democrati si pesedisti. "Democratii au anuntat oficial ca nu vor negocia cu PSD. Cum sa fie atat de creduli pesedistii incat sa creada ca ar primi ceva in plus sub o guvernare democrata?", s-a intrebat retoric un vicepresedinte PNL. "PD a refuzat oficial negocierile cu PSD, PNL a facut la fel. PRM si PC au declarat ca nu sustin motiunea. Doar UDMR ar putea negocia, dar ar fi negocieri de fatada.", au conchis sursele citate.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.