Partidul Democrat isi continua politica de partid de opozitie. Suspciosi si rezervati in privinta motiunii anuntate de PSD, democratii asteapta sa vada cum isi vor motiva social-democratii demersul.

Suspansul este prelungit de declaratiile ambigue ale pedistilor, ale caror voturi sunt indispensabile pentru debarcarea Guvernului. Liderii PD sustin, pe de-o parte, ca formatiunea lor refuza sa intre in reglarea de conturi intre PSD si PNL, dar pe de alta parte, ca se va comporta ca un adevarat partid de opozitie, dator sa sanctioneze derapajele Guvernului. Chiar daca resping aliante preelectorale si conteaza pe scorul bun din sondaje, democratii stiu ca alegerile anticipate pot sa reprezinte poarta pe care pot reveni la guvernare, de unde au fost scosi in urma cu patru luni. Vicepresedintele PD, Cezar Preda, a declarat ieri, pentru Cronica Romana, ca democratii refuza sa fie prins in jocul dintre PSD si PNL. “Asteptam sa vedem ce contine aceasta motiune de cenzura si ne vom comporta ca un partid de opozitie”, a afirmat Preda, aratand ca daca derapajele Guvernului vor fi sanctionate prin motiune, aceasta va fi votata de democrati. “In conditiile in care motiunea trece, atributia numirii unui prim-ministru si a formarii unui nou Guvern ii revine in primul rand presedintelui Romaniei, care va nominaliza ce personalitate considera capabila sa conduca Romania, iar aceasta persoana trebuie sa aiba capacitatea de a intruni sprijinul a jumatate plus unul din parlamentarii Romaniei”.

El a respins, in numele PD, vehicularea unor nume ca Vasile Blaga, Theodor Stolojan sau Monica Macovei, sustinand ca acestea sunt speculatii. PD va sprijini orice personalitate sustinuta de presedintele Romaniei, a precizat liderul democrat. In opinia sa, nu exista decat doua variante, in eventualitatea caderii Guvernului Tariceanu II: formarea unui nou Guvern sau respingerea acestuia si declansarea alegerilor anticipate. El a reafirmat atasamentul PD fata de solutia reprezentata de alegerile anticipate. “Este clar ca la aceasta ora electoratul roman nu mai agreeaza aliante preelectorale. De asemenea, PD are un scor foarte bun. Daca va reusi sa se mobilizeze si sa castige 35-40% din voturi, atunci este deschis sa formeze un guvern cu partidele de centru-dreapta sau care adera la programul de guvernare conceput si realizat de Partidul Democrat”, a explicat Cezar Preda. In privinta includerii PNTCD intr-o astfel de formula, Preda a aratat ca deocamdata cota acestui partid nu depaseste marja de eroare si a mentionat depasirea pragului electoral drept conditie pentru participarea la guvernare.

Democratii au pecetluit buna intelegere cu PLD printr-un protocol de colaborare parlamentara, a mai subliniat Preda. “Nu prevad schimbarea relatiei dintre cele doua partide. Avem acelasi protocol; noi pe centru, ei pe dreapta trebuie sa-si valideze increderea electoratului la vot”, a aratat liderul democrat. Desi a recunoscut ca deocamdata nu exista un proiect comun de coagulare a fortelor de centru-dreapta, “in sensul fuzionarii sau crearii unei aliante”, Cezar Preda a reamintit de existenta colaborarii parlamentare. Din punctul sau de vedere, aceste aliante electorale si fuziuni nu reprezinta prioritati pentru PD la momentul de fata, chiar daca “PLD este prietenul PD si a demonstrat acest lucru mai ales prin sustinerea acordata presedintelui in demersul de suspendare”. Referitor la lista PD pentru alegerile europarlamentare, Preda a aratat ca democratii au deja o lista de 60 de oameni, din care vor fi selectati 35, urmand ca ordinea sa fie stabilita pana la termenul admis de lege.

Din punctul sau de vedere, se vor regasi pe lista “atat personalitati consacrate in bataliile politice interne, dar cu aplicatii in politica europeana, precum si politicieni noi, crescuti si formati in spiritul unei politici europene”. In alta ordine de idei, liderul democrat a prezentat prioritatile PD in perioada urmatoare, in perspectiva sesiunii de toamna, care bate la usa: votul uninominal, continuarea procesului de descentralizare, promovarea pachetului legislativ care s-a blocat dupa scoaterea PD de la guvernare si asigurarea repartitiei judicioase a resurselor in domeniul termoficarii, astfel incat populatia sa nu plateasca, la iarna, o factura apasatoare, peste limita suportabilitatii.

De asemenea, asigurarea resurselor financiare pentru continuarea investitiilor in unitatile scolare reprezinta o alta prioritate a democratilor. “Guvernul a alocat pe criterii politice fondurile pentru unitatile scolare si prescolare intr-un stadiu de nerefacere, de reconstructie, dar fara sa fie finalizate, ceea ce pentru noi este o crima, pe care Guvernul nu are dreptul s-o faca, pentru ca in Romania copiii nu au culoare politica”, a acuzat Preda. Pe de alta parte, el a aratat ca democratii au demarat o campanie de informare a populatiei, referitor la accesarea fondurilor europene. “Cetateanul roman, indiferent de preocuparile sale, poate sa acceseze fonduri pe mediu, pe agricultura si pe alte domenii, ceea ce inseamna proiecte mici si mijlocii, la care au acces romanii si pentru care nu cunosc modul de accesare”, a explicat Preda, subliniind ca este de datoria tuturor partidelor sa procedeze la aceasta informare. “Faptul ca PD a facut-o primul, nu inseamna ca celelalte partide nu trebuie sa faca o astfel de politica”, a mai spus liderul democrat. In incheiere, Preda a afirmat ca prin anuntul motiunii, social-democratii incearca sa se repozitioneze fata de PNL si sa exercite asupra acestui partid un santaj pentru resurse financiare.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.