Presedintele PSD Mircea Geoana a declarat la Bistrita ca formatiunea pe care o conduce va refuza orice negociere politica cu alte partide, pe tema formarii unui nou Executiv, pana in momentul depunerii motiunii de cenzura.

„Partidul nostru nu va mai intra in niciun fel de discutie si negociere subterana inainte de introducerea motiunii de cenzura in Parlament. Din clipa in care motiunea va fi introdusa, in mod democratic si transparent se va declansa - mai ales in conditiile in care ea va trece - un proces natural de discutii si de consultari intre partidele parlamentare, din care va trebui sa rezulte cel mai bun Guvern pentru Romania care sa conduca aceasta tara pana la finalul acestui ciclu politic”. De asemenea, liderul social-democrat a reafirmat ca, in cazul in care PSD va forma viitorul Guvern, functia de prim-ministru sa-i revina lui. “In mod normal, un prim-ministru de tara este cel care conduce partidul care castiga alegerile. Si PSD a castigat alegerile”, a spus Geoana.

Anuntul PSD privind depunerea unei motiuni de cenzura pana pe 10 septembrie a deschis sezonul speculatiilor, zvonurilor, variantelor, amplificate si de declaratiile liderului Mircea Geoana, care face acum, pe ultima suta de metri, ce ar fi trebuit sa faca imediat dupa ce seful statului a impus Alianta D.A la guvernare, in conditiile in care social-democratii castigasera alegerile parlamentare. Decizia de noncombat de atunci are repercursiuni azi, cand scena politica pare mai complicata ca niciodata. Jocul nu e la vedere, mizele sunt mari, iar variantele sunt putine si toate par imposibil de realizat. PSD nu a prezentat o strategie post motiune si, in ciuda pozitiei pe care social-democratii o vor transanta, doar Mircea Geoana a iesit la “atac” in aceasta directie, cu declaratii care dau nastere la cel putin doua scenarii. Ori se bazeaza pe ceva concret, un acord cu anumite parti, ori e in disperare de cauza si-si joaca ultima carte. Cert e ca, aflat in vizita la Bistrita, liderul PSD a subliniat inca odata, ca este firesc ca el, in calitate de presedinte al celui mai important partid, sa se propuna pentru postul de premier, acest fapt fiind dictat nu de o ambitie personala a sa, ci de o realitate politica, conform careia un prim-ministru de tara este presedintele partidului care castiga alegerile. Potrivit algoritmului enuntat, PSD a castigat alegerile cu Mircea Geoana candidat la functia de premier si prin urmare e normal sa revendice functia de sef al Guvernului.

De asemenea, el a afirmat ca responsabilitatea pentru eventualul blocaj politic de dupa plecarea Guvernului Tariceanu, pe care Traian Basescu o cere de doi ani si jumatate, apartine in mod esential sefului statului, pe care l-a avertizat sa nu inlocuiasca guvernul minoritar PNL-UDMR, care are 20% sustinere in Parlament, cu unul PD-PLD, aflat in aceeasi situatie. Geoana a sustinut ca nimeni nu il poate impiedica pe presedintele Romaniei sa desemneze premierul pe care il doreste, pentru ca tine de prerogativele sale constitutionale, dar “ce fel de guvern, cat de puternic, cat de competent si cat sprijin va avea in Parlament si ce politici va propune, aceasta este o responsabilitate a PSD”, partid care va finalize, pana la sfarsitul lunii septembrie, un program de guvernare. In opinia liderului PSD, mai important decat structura Guvernului sau numele primului ministru este daca in programul de guvernare al viitorului Executiv, social-democratii vor regasi prioritatile partidului, “dar si ale intregii Romanii”, cum ar fi obligatiile fata de pensionari, agricultori, tineri, infrastructura. Totodata, Mircea Geoana a anuntat ca PSD nu va mai intra “in niciun fel de discutie si negociere subterana, inainte de introducerea motiunii de cenzura in Parlament”, precizand ca partidul pe care il conduce se va concentra in perioada urmatoare pe elaborarea unui program de masuri care ar urma sa fie luate in situatia in care social-democratii ar ajunge la guvernare. PSD intentioneaza, daca motiunea va trece, sa declanseze, in mod democratic, discutii transparente si consultari interparlamentare, pentru a forma “cel mai bun guvern pentru Romania, care sa guverneze tara pana la finalul acestui ciclu politic”.

Demisia lui Preda si Lazaroiu

Mircea Geoana a raspuns consilierilor prezidentiali Cristian Preda si Sebastian Lazaroiu. Preda a afirmat ca sunt sanse minime ca seful statului sa il desemneze pe liderul PSD premier, iar in conditiile in care motiunea nu va trece, Geoana risca sa fie indepartat de la conducerea partidului. La randul sau, Sebastian Lazaroiu a declarat ca depunerea motiunii este o victorie a grupului reformist din PSD si in niciun caz a lui Mircea Geoana. Acesta a declarat, la Bistrita, ca au existat si exista tot felul de comentarii din partea adversarilor politici cu privire la situatia si discutiile din interiorul partidului, dar “este nefiresc” ca oameni care lucreaza la Cotroceni in calitate de consilieri ai presedintelui Romaniei, sa se hazardeze in afirmatii referitoare la situatia din alte formatiuni politice, nerespectand echidistanta ceruta de functie, mai ales in conditiile in care acestia sunt cunoscuti ca avand o culoare politica afisata (“foarte portocalie”). In opinia sa, nici macar seful statului nu are dreptul sa faca acest lucru, cu atat mai putin consilierii sai. De altfel, intr-un comunicat de presa, PSD a cerut demiterea celor doi consilieri, cooptati in echipa prezidentiala dupa „criteriul intensitatii urii fata de PSD si nu dupa atasamentul democratic fata de norma constitutionala referitoare la obligatia echidistantei institutiei presedintelui fata de partidele politice”. Motivele demiterii vizeaza declaratiile “iresponsabile”, “impertinente” si “neconstitutionale” facute la adresa PSD. La randul sau, Cristian
Diaconescu crede ca se impune demisia lui Preda, deoarece acesta, prin afirmatiile facute, si-a depasit mandatul prin care era obligat sa fie echidistant. ”Acuma, ce face, il inlocuieste pe Basescu? ...mi se pare inadmisibil ca Preda sa dea lectii in functionarea unui sistem politic”, a conchis Cristian Diaconescu.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.