Negociatorul de top 300 al Uniunii „a aranjat” prezenta la putere a maghiarilor in mai toate guvernarile postdecembriste.

Negociatorul de forta al UDMR, Verestoy Attila, a imbinat cu multa eficienta politica cu afacerile, castigand pe ambele planuri. Unul dintre cei mai influenti politicieni la ora actuala, cu o avere estimata la aproape 55 de milioane de dolari, Verestoy a inceput sa „creasca” imediat dupa 1990.

S-a orientat catre politica, fiind unul dintre fondatorii UDMR, dar si-a pus si bazele imperiului financiar, incepand afacerile cu cherestea. Nu s-a oprit aici, intrand in businessul cu produse agricole si chimice, alcool, comunicatii, transporturi, mass-media, imobiliare si, in cele din urma, investitii financiare pe piata de capital.

Mereu alaturi de putere

Parlamentar din 1990, Verestoy a inceput sa devina din ce in ce mai influent trei ani mai tarziu, odata cu alegerea lui Marko Bela in fruntea UDMR. Din 1996, cand UDMR a intrat la guvernare alaturi de CDR si PD, el a fost implicat in luarea tuturor deciziilor importante, insa a evitat expunerea publica, preferand sa stea in umbra. Si-a demonstrat calitatile de negociator, pentru inceput, in cazul impartirii portofoliilor in guvernul Victor Ciorbea, in 1996, cand UDMR a obtinut portofoliul de ministru al turismului, o functie de ministru delegat pentru minoritatile nationale, zece posturi de secretari de stat, dar si functii in conducerea unor banci de stat si a unor regii autonome.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.