PSD reia tema votului uninominal, dar il combina cu votul pe lista de partid, pentru a-si proteja liderii fara sanse.
Conducerea PSD a decis sa propuna in Comisia parlamentara pentru elaborarea Codului electoral asa-zisul sistemul „german“ de vot, care prevede obtinerea a 50% din mandate de catre cistigatorii colegiilor uninominale - scrutin uninominal intr-un singur tur - si 50% in urma votului pe lista de partid. In echipa PSD va reveni Victor Ponta, care acum o luna s-a retras din comisie, dupa ce colegii sai de partid, Eugen Nicolicea si Anghel Stanciu, reusisera sa blocheze lucrarile prin propunerea unui sistem uninominal in doua tururi, care nu este insa utilizat aproape deloc la alegerile parlamentelor din Europa. Conducerea PSD a decis, de asemenea, ca Viorel Hrebenciuc sa reprezinte si el partidul in comisie. „Din moment ce conducerea partidului a hotarit sa se revina la sistemul propus initial de noi, la care sint coautor, si care este un sistem apropiat de varianta Pro Democratia, am decis sa revin in comisie. Va veni si dl Hrebenciuc. Nu stiu inca daca in calitate de membru al comisiei sau doar ca observator, el fiind coautor al proiectului si trimis al conducerii partidului. De asemenea, nu stiu ce membru PSD din comisie va fi inlocuit“, ne-a declarat ieri Victor Ponta.

Sistemul german nu reprezinta o necunoscuta pentru comisie. Pe 2 iulie, cind s-a inregistrat primul blocaj, in urma propunerii lui Anghel Stanciu de a se merge pe varianta votului preferential pe lista, Cristian Diaconescu a facut in premiera referire la acest sistem. „Toti parlamentarii PSD din comisie vor vota asa cum s-a decis initial - cred ca sistemul german. Cine va face opinie separata va fi inlocuit din comisie“, spunea Diaconescu pe 2 iulie. Ce a urmat se stie. Liderii PSD au dat gir cuplului Nicolicea-Stanciu si blocajul in comisie a fost total.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.