Fostul presedinte al Romaniei, Ion Iliescu, a fost audiat, ieri, timp de patru ore, de catre procurorii militari in dosarul privind Revolutia din decembrie 1989. La iesirea din sediul Parchetului Militar Teritorial Bucuresti, senatorul PSD a refuzat sa faca orice comentariu in privinta discutiei pe care a avut-o cu procurorii. Initial, Ion Iliescu fusese citat pentru o zi stabilita in urma cu o saptamana, dar el a solicitat amanarea audierii pentru ziua de ieri din cauza agendei de lucru foarte incarcate. De altfel, acesta a fost si motivul pentru care a refuzat, ieri, sa stea de vorba cu ziaristii.

'Nu evit nimic>>

Ieri, la ora 9.00, asa cum le promisese procurorilor, Ion Iliescu s-a prezentat, insotit de avocat, la sediul Parchetului Militar Teritorial Bucuresti, loc unde se desfasoara toate audierile legate de evenimentele din decembrie 1989. Dupa patru ore de audieri, Iliescu a evitat sa stea de vorba cu jurnalistii, urcandu-se repede in masina in care sosise la Parchet. In urma cu o saptamana, senatorul PSD Ion Iliescu declara, referindu-se la eventuala sa audiere in procesul Revolutiei, ca, in acest caz, nu are ce sa evite sau sa omita. "Am scris despre Revolutie nu stiu cate carti, le dau bibliografie sa se puna, in primul rand, in tema cu toate aceste chestiuni. Sunt lucruri pe care le-am relatat cand aveam memoria mai proaspata. Au trecut 15 ani de atunci, dar nu evit niste intalniri cand voi avea timpul necesar", declara Iliescu.

Un singur invinuit

In acest dosar, procurorii militari i-au mai audiat, pana acum, pe generalul in rezerva Iulian Vlad (fostul sef al Departamentului Securitatii Statului), pe Virgil Magureanu, fostul sef al Serviciului Roman de Informatii (acesta a fost audiat de doua ori, in doua zile, consecutiv) si pe generalul in rezerva Victor Athanasie Stanculescu. Acesta din urma este, de altfel, singura persoana dintre cele audiate care a fost pusa sub invinuire. In acest dosar, generalul magistrat Dan Voinea a mai purtat o discutie si cu PFP Teoctist.

Solicitarea revolutionarilor

Mai multi membri ai Asociatiei 21 Decembrie 1989 din Bucuresti au solicitat conducerii Ministerului Public reexaminarea unor dosare privind Revolutia din decembrie 1989, cauze care nu au fost inaintate instantelor. Evenimentele petrecute in decembrie 1989 au fost cercetate de procurori in mai multe dosare. Printre acestea, in perioada 1996-2000, la Sectia Parchetelor Militare a fost constituit un dosar in care s-au declansat cercetari in legatura cu uciderea a 86 de persoane, la Televiziune, precum si cu evenimentele de la sediul Radiodifuziunii, din decembrie 1989. (A. Topala)

Gusa il considera pe Iliescu principalul vinovat

Cozmin Gusa considera ca Ion Iliescu este unul dintre principalii vinovati in acest dosar. Gusa a declarat pentru Rompres ca Iliescu trebuia sa spuna ce stie inca din 1990, 1991 sau 1992. Dezvoltarea Romaniei a fost intarziata din cauza amanarii lui Iliescu de a face dezvaluiri despre Revolutie. Gusa crede ca Ion Iliescu a spus la audieri "lucruri inventate, nu foarte clare", adaugand ca "el este unul dintre eroii loviturii militare de stat din decembrie 1989".


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.