Reprezentantii organizatiilor care ii grupeaza pe sustinatorii candidaturii episcopului reformat Laszlo Tokes pentru Parlamentul European vor avea azi o noua runda de negocieri cu liderii UDMR.
Radicalii maghiari grupati in jurul episcopului Tokes au dat de inteles ca ar fi dispusi sa faca o intelegere: episcopul reformat de Piatra Craiului sa renunte la candidatura separata si sa accepte un loc pe lista candidatilor UDMR, iar, in schimb, liderii Uniunii sa sustina demersurile care vizeaza autonomia Tinutului Secuiesc.

Aceasta intelegere ar fi usurata deoarece fiecare dintre parti a facut deja unele concesii. Laszlo Tokes a declarat ca ar fi de acord cu o candidatura comuna cu reprezentantii UDMR, cu conditia ca aceasta lista sa fie a intregii comunitati a maghiarilor ardeleni, nu doar a UDMR. Asa ca este posibila adoptarea unei formule care sa faca posibila sustinerea de catre toti maghiarii a listei unice, sub umbrela UDMR. Pe de alta parte, sustinerea autonomiei Tinutului Secuiesc, sub forma unei regiuni autonome de dezvoltare, este inscrisa chiar in programul politic al UDMR, adoptat de Consiliul Reprezentantilor Unionali inainte de alegerile din anul 2004.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.