Vicepresedintele PNL, Norica Nicolai a declarat ieri pentru Cronica Romana ca Delegatia Permanenta va decide la sfarsitul lunii august, in urma monitorizarii imaginii celor care vor sa participe, componenta listei liberale pentru europarlamentare.
De asemenea senatorul liberal si-a exprimat convingerea ca decizia premierului Tariceanu de a amana organizarea alegerilor pentru PE, care trebuiau initial sa aiba loc in mai, a fost una corecta. In opinia sa, nu are relevanta daca europarlamentarele vor fi organizate in noiembrie sau la sfarsit de decembrie. “Rezultatul va fi acelasi, important este sa ne incadram in interiorul acestui an”, a precizat Nicolai. Liderul liberal considera ca dezbaterile europene ar fi trecut in planul doi, daca se suprapuneau cu campania pentru suspendarea presedintelui. In privinta campaniei europarlamentare, Norica Nicolai a subliniat ca aceasta “ar trebui sa fie constructiva, nu bazata pe atacuri intre partide”. “Fiecare partid va trebui sa prezinte un proiect pentru vizibilitatea Romaniei si pentru un comportament european”, a mai adaugat ea. Totodata Nicolai si-a exprimat speranta ca nu va fi o campanie negativa “pentru ca nu acesta este spiritul european”. Din punctul ei de vedere, temele de dezbatere in aceasta campanie ar trebui sa fie “modul in care Romania isi va valoriza interesele in adoptarea legislatiei europene, a directivelor, fixarea de prioritati de catre partide pentru a influenta aceasta legislatie si reprezentarea intereselor in Parlamentul European si modul prin care Romania va fi sprijinita printr-un lobby puternic atat la PE cat si la Comisie”. De asemenea Nicolai considera ca e nevoie “de o informare prealabila a populatiei despre constructia institutionala: care e rolul Consiliului, al Comisiei, PE , Curtii de Conturi si Consiliului Economic si Social”. Nicolai a aratat ca europarlamentarii “ vor participa la reuniunile comisiilor parlamentare, la adoptarea bugetului european, au dreptul sa produca interpelari si sa puna intrebari Comisiei”. In alta ordine de idei, Nicolai a criticat cresterea PD in sondajele de opinie, afirmand ca “acest partid este indisolubil legat de presedintele Basescu si va avea aceeasi soarta ca el”. “El este o constructie atasata presedintelui si mai putin un partid politic in stare sa creasca singur”, a mai spus Nicolai.

Vicepresedintele PNL a mai afirmat ca formatiunea pe care o reprezinta ar putea creste in sondaje printr-o “comunicare mai buna cu populatia, o mediatizare mai intensa a proiectelor, care au fost realizate de guvern si sunt benefice pentru aceasta si lansarea unor teme de interes pentru cetateni”. Nicolai a citat debirocratizarea administratiei publice ca exemplu in acest sens “in asa fel incat cetateanul sa nu mai aiba stresul pierderii de vreme si de bani, cand se adreseaza institutiilor statului”. In privinta excluderii PD de la guvernare, liderul liberal considera ca aceasta a fost “o decizie corecta pentru PNL”, aratand ca era “un guvern absolut nefunctional, format dintr-un partid care era la putere si unul in opozitie, desi era la putere”. “Comportamentul PD era total duplicitar, astfel incat trebuia absolut exclus”, a adaugat Norica Nicolai. De asemenea liderul liberal si-a manifestat convingerea ca PNL are atuuri serioase in campania pentru europarlamentare: “competenta membrilor sai si dorinta de modernizare a Romaniei si capacitatea de a o face”. Potrivit lui Nicolai, ar trebui sa se schimbe stilul de campanie electorala si ar trebui renuntat la adversitatea politica, la atacuri la persoana, insistandu-se mai mult pe proiecte constructive. Liderul liberal s-a declarat convins de faptul ca Guvernul Tariceanu isi va duce mandatul pana la capat. “Pardoxal, chiar daca am avut de la inceput o majoritate fragila , iar de 7-8 luni e si mai fragila, ma bazez pe fapul ca Parlamentul si-a luat rolul in serios si reuseste sa faca agenda Guvernului”, a conchis Nicolai.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.