Dosarul viceprimarului Razvan Murgeanu contine doar angajamentul din studentie si cateva rapoarte ale ofiterilor de Securitate, urmare a unor discutii pe care Murgeanu-pe atunci sef de santier la Canal, le-ar fi purtat impreuna cu alti colegi cu cei responsabili de urmarirea detinutilor politici, informeaza NewsIn.

Conform unor surse din CNSAS, in dosarul lui Murgeanu, singurul document olograf este angajamentul pe care l-a semnat in studentie. In rest, in dosarul acestuia se mai gasesc niste rapoarte ale unor ofiteri care reproduceau discutii ale inginerilor de la Canalul Dunare-Marea Neagra, printre care si Murgeanu, referitoare la starea de spirit si actiunile detinutilor politici.

"Aceste documente sunt niste comentarii ale unor securisti dupa o serie de discutii in grup cu maistri, sefi de santier, etc. Chemau cativa ingineri si ii intrebau niste chestiuni, dupa care acesti ofiteri scriau niste rapoarte. De regula, celor chestionati li se spunea ca informatiile lor sunt necesare pentru a combate eventuale sabotaje din partea detinutilor politici. Nicp macar nu pot fi considerate note individuale de serviciu", a declarat un membru al Colegiului sub protectia anonimatului. Murgeanu ar fi refuzat sa participe la aceste discutii, insa i s-ar fi pus in vedere ca aceste activitati intra in atributiile sale, in caz contrar riscandu-si postul, mai sustin sursele citate.

Potrivit unor reprezentanti CNSAS, Murgeanu nu risca sa primeasca verdict de politie politica intrucat dosarul sau ar confirma propriile spuse, adica nu a dat niciodata note scrise, refuzand sistematic sa faca acest lucru. Aceleasi surse sustin ca este posibil ca, dupa valva care s-a facut dupa autodenuntul lui Murgeanu, Colegiul sa grabeasca punerea pe ordinea de zi a acestui caz, in conditiile in care cativa membrii ai institutiei sustineau cu cateva ore inainte ca o eventuala decizie e putin probabila in urmatoarele doua saptamani. "Nu mi se pare o prioritate acest caz", comenta un alt membru al Colegiului, care sustine ca nu a auzit in ultimii doi ani despre un dosar Murgeanu.

PD asteapta verdictul CNSAS in cazul lui Razvan Murgeanu, a declarat, luni, presedintele executiv Adriean Videanu, care a precizat ca a prezentat BPN o informare pe acest subiect, ca urmare a unei discutii cu viceprimarul Capitalei.

"Este o problema a CNSAS. Asteptam punctul de vedere al acestei institutii", a precizat Videanu, adaugand ca, din explicatiile date de Murgeanu, nu se puen problema unei suspiciuni de politie politica. Presedintele executiv al PD a declarat ca a prezentat BPN o informare pe acest subiect, ca urmare a unei discutii cu Murgeanu desfasurate luni dimineata la Primarie.

Intrebat ce risca Murgeanu in cazul unui verdict de politie politica, Videanu a declarat ca PD va renunta la serviciile oricarui membru care ar avea un asemenea verdict din partea CNSAS. Presedintele executiv s-a aratat insa increzator in explicatiile lui Murgeanu, aratand ca este vorba doar de un angajament semnat in timpul studentiei, fara urmari.

Intrebat daca PD nu are de gand sa isi verifice membrii la CNSAS, la fel ca PNL, Videanu a raspuns ca "poate fi o sugestie".

Viceprimarul Capitalei Razvan Murgeanu a marturisit, intr-un interviu acordat BBC, ca a semnat un angajament cu Securitatea in studentie, dar ca ulterior nu a dat nicio nota informativa.

Viceprimarul Bucurestiului sustine ca a fost recrutat in anul I, dupa ce a cumparat valuta de la un coleg strain. Am fost cu un coleg de-al meu de grupa, sa-mi cumpar un casetofon de la un shop. Eu neavand valuta, el avand, eu am cumparat valuta de la el - el era student strain - m-am dus acolo si cand am iesit ne-au luat frumos, ne-au bagat intr-o duba si m-am trezit la sectia 1 intr-un beci, a povestit Murgeanu, in interviul acordat BBC.

El a spus ca a fost amenintat ca nu va mai putea continua facultatea daca nu va accepta sa dea informatii despre studentii straini cu care era coleg. Murgeanu admite ca a semnat un angajament, ca a primit si un nume de cod pe care nu il cunoaste, dar sustine ca a refuzat sa dea informari.

"M-au fugarit vreo sase luni de zile pe chestia asta, ma tot invitau sa ma duc nu stiu pe unde. Eu le-am spus „dom'le, nu va suparati, nu vin, nu vin”. Bun. Mi-am citit dosarul, ala scrie acolo: nu vrea sa colaboreze sistematic, nu vrea nu stiu ce, propun sa-l scoatem... Si este scris acolo. (...) N-am dat nici o declaratie nimanui, niciodata. Este scris acolo, pentru ca ofiterul ala sau ce dracu era ala a venit acolo si a scris: “nu vrea sa scrie, nu vrea sa dea nimic, propun sa-l scoatem din reteaua informativa” , a subliniat viceprimarul PD. El a adaugat ca i s-a refuzat accesul la mai multe functii din cauza acestui refuz. Potrivit lui Murgeanu, el a cerut CNSAS sa "studieze" dosarul sau.

Murgeanu a accentuat ca nu a facut politie politica, asa cum a declarat pe propria raspundere, intrucat nu a furnizat Securitatii nicio informatie. "Eu nu am de ce sa fiu judecat, ba din contra, daca toti ar fi fost ca mine ar fi fost o mare problema pentru ei. Probabil ca ne legau, intr-un final. (...) Pai cum m-as fi uitat eu in ochii colegilor mei sau ce erau aia acolo daca eu as fi scris de unul „Ionescu a zis ca Ceausescu e prost”?. Cum m-as fi uitat in ochii colegilor mei?. Sunt un om foarte cinstit, credeti-ma. N-as fi facut lucrul asta in viata mea. Dar e scris acolo. Spre norocul meu, ala a scris acolo: „nu vrea dom'le, asta e un nebun”. Asa a scris: „nu vrea, minte”. Ati inteles despre ce e vorba? Daca aia sunt niste oameni coerenti acolo, nu am ce probleme sa am", a inheiat Murgeanu, referindu-se la CNSAS.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.