Cabinetul Tariceanu isi asuma raspunderea in Parlament pentru restitutio in integrum

Guvernul va modifica Legea privind retrocedarea imobilelor nationalizate, astfel incat sa fie restituite si cladirile care erau exceptate pana acum, adica sediile de partide, ambasadele si constructiile care adapostesc institutii publice, a anuntat, ieri, premierul Calin Popescu-Tariceanu, dupa sedinta Delegatiei Permanente a PNL. "Va prevala principiul restituirii in natura a tuturor imobilelor, inclusiv a celor exceptate de Legea 10/2001, in cazul acestora asigurandu-se mentinerea destinatiei pentru o perioada de pana la cinci ani, cu plata unei juste chirii", a spus Tariceanu. El a precizat ca va fi activat Corpul de control din cadrul Autoritatii care urmareste aplicarea Legii 10, care sa controleze aplicarea administrativa a actului normativ de catre ministere, de catre institutii publice centrale.

"Vor fi sanctionate autoritatile centrale si locale - prefectii si membrii Autoritatii pentru aplicarea Legii 10 - daca tergiverseaza nemotivat solutionarea dosarelor", a mai spus premierul. Conform lui Tariceanu, PNL doreste sa fie accelerata si retrocedarea lacaselor cultelor religioase si a imobilelor apartinand minoritatilor nationale. Si in cele doua situatii se va merge tot pe principiul retrocedarii in natura, iar, daca acest lucru nu este posibil, vor fi acordate despagubiri "juste si echitabile", iar cele banesti nu vor mai fi plafonate. Pentru cultele religioase, se vor restitui nu doar constructiile si terenurile aferente, ci si terenurile intravilane libere, iar in cazul in care aceste terenuri nu vor mai fi libere, vor fi date masuri reparatorii. Vor fi retrocedate si lacasele de cult aflate in proprietatea statului. Guvernul va obliga institutiile sa furnizeze - la cererea expresa a Comisiei speciale de retrocedare sau a solicitantului -, in termen de 30 de zile, informatii privind situatia juridica a imobilelor revendicate, iar cei care nu se conformeaza acestei solicitari vor plati "amenzi cominatorii" (sume de bani platite pentru repararea unui prejudiciu adus proprietatii).

Imediat ce pachetul legislativ va fi adoptat, nu vor mai putea fi instrainate imobilelele pentru care au fost depuse cereri de retrocedare sau sa le fie schimbata destinatia, in caz contrar, actele de instrainare urmand sa fie lovite de nulitate. Intrebat ce fonduri va avea Guvernul la dispozitie pentru a sustine financiar despagubirile, Calin Popescu-Tariceanu a spus ca vor fi folosite 20 la suta din sumele obtinute din privatizare in acest an. "Am discutat cu presedintele AVAS, Gabriel Zbarcea, acest lucru si i-am cerut insistent sa aiba grija sa constituie acest fond", a adaugat premierul. Prim-ministrul a spus ca Executivul urmeaza sa decida daca despagubirile vor fi in bani sau sub forma de actiuni la societati comerciale in care statul este actionar. Tariceanu a afirmat ca este foarte probabil ca Guvernul sa isi asume raspunderea in fata Parlamentului, luna viitoare, pentru acest pachet de legi, pentru ca actul normativ sa nu sufere modificari.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.