Doar trei candidati conteaza. Adriean Videanu, Marian Vanghelie si Cristian Popescu, zis Piedone. Impreuna concentreaza cam 70-75% dintre optiunile bucurestenilor. Dar sanse reale au doar primii doi.

Adevarata sansa de a deveni primarul Bucurestiului le apartine doar primilor doi, Videanu si Vanghelie. Dar Popescu-Piedone e important in aceasta ecuatie electorala din cel putin un motiv. Cu peste 10% in sondaje, daca ele se vor confirma si la urne, candidatul BND poate decide mai ales rezultatul turului doi de scrutin. Evident, mai sint inca destui care se indoiesc ca vom asista si la un tur doi, dar aceasta perceptie tine mai degraba de dorinta decit de realitate. Prin urmare, vom avea o campanie dominata de triunghiul Videanu-Vanghelie-Popescu. Cel din urma pe post de arbitru.

Votul politic

La ce sa ne asteptam totusi vorbind de campania propriu-zisa care abia incepe. Cel putin pentru primul tur, campania va fi, probabil, dominata de politica, logica votului fiind de aceeasi natura. Aici avantajul e de partea lui Videanu. Are argumentul puternic al unui Consiliu General majoritar favorabil, plus consiliile de sector si patru dintre cei sase primari aferenti de aceeasi culoare politica. Dar, chiar mai mult decit atit, candidatul Aliantei beneficiaza de faptul ca face parte din tabara puterii si care se afla inca pe valul increderii populare. Desi, pe de alta parte, e de asteptat ca Videanu sa nu se bucure si de sprijinul explicit al principalului vector de popularitate al puterii, presedintele Basescu.

Nu-i permite Constitutia si, probabil, nici el nu va incerca s-o forteze. De cealalta parte, Vanghelie trebuie sa poarte crucea pesedismului traditional impopular in Bucuresti si conjunctural aflat inca in faza de convalescenta postelectorala.

Fiecare cu sectorul lui

Dar, dincolo de inevitabila politizare a campaniei, la care candidatul Aliantei va tine cu dintii, isi va spune cuvintul mai ales diferenta notabila dintre cei doi principali competitori. Intre Videanu si Vanghelie nu e chiar o distanta "de doua sute de ani", cum afirma seful de campanie al candidatului Aliantei. E vorba de segmentele electorale net separate cu care se identifica. Vorbim, practic, de doua Capitale, una a lui Adriean Videanu, cealalta inseparabila de profilul aproape genetic al lui Marian Vanghelie. Ambii au asigurate doua nuclee electorale consistente care nu se suprapun in nici un fel. Acestea sint bunuri cistigate din start.

De aceea, e de asteptat ca, in incercarea de a-si asigura sanse in plus, ambii candidati sa testeze si votanti din sectorul celuilalt, macar pentru a-i demobiliza daca nu pentru a si-i atrage. In aceste conditii, tragind linie, se poate presupune ca, pe ansamblu, campania va fi mai putin agresiva.

Piedone, arbitru si virf de pluton

Care vor fi rolurile celorlalti candidati? Al lui Cristian Popescu ar putea fi cel de a sprijini fie prin non-combat, fie prin sugestie platforma lui Marian Vanghelie. Constient ca nu are sanse reale, Cristian Popescu Piedone ar avea tot interesul, daca nu cumva e vorba chiar de un tirg deja incheiat, sa-si asigure o revenire trimfala dupa alegeri, evident, in PSD, partidul lui Marian Vanghelie.

Din perspectiva confruntarii primilor doi, ceilalti candidati se distribuie oarecum echilibrat. E greu de crezut ca prin campania lor vor putea influenta rezultatul primului tur si, prin numarul de voturi obtinut, cistigatorul cursei finale.

Parada candidatilor in sondaje

Videanu - primul clasat, Vanghelie in urma sa, Cristian Popescu-Piedone pe locul trei si restul candidatilor adunati gramada, periculos de aproape de marja de eroare. Acestea sint tendintele electorale confirmate de sondajele din ultimele saptamini.

Pulsul electoratului a fost masurat in mod constant, in ultimele saptamini, de catre INSOMAR. La finele lunii trecute, un sondaj realizat in perioada 16-21 februarie il cota pe Videanu cu 34% din intentiile de vot ale bucurestenilor. Pe locul al doilea se afla Marian Vanghelie, cu 28%, urmat de fostul sau coleg de partid, Cristian Popescu - alias Piedone - cu 12%. Pe urmatoarele locuri se aflau, la egalitate, reprezentanta PRM, Anca Petrescu, candidatul PUR, Radu Opaina, si independentul Ralu Filip, fiecare cu cite 4%. Peste numai o saptamina, INSOMAR constata ca, daca Videanu stationa la 34%, Vanghelie scazuse la 22%. Piedone se mentinea al treilea in clasament, cu 12%. In aceeasi perioada, un sondaj CURS comandat de PSD il plasa pe candidatul Aliantei pe primul loc cu 44%, in timp ce Vanghelie avea doar 26%, iar Cristian Popescu "Piedone" - 10%.

O noua masuratoare de piata, tot a INSOMAR, efectuata in perioada 9-11 martie, arata o crestere cu 2% a candidatului Aliantei. Candidatul PSD, Marian Vanghelie, avea 24%, iar Cristian Popescu (Piedone), care intre timp s-a inscris in partidul sindicalistilor (PBND), a inregistrat 14%. Restul candidatilor se afla sub marja de eroare de 3%. In schimb, un sondaj GSS, comandat de PSD Bucuresti, are vesti ceva mai bune pentru PSD, prezentind un Videanu de 42,4%, dar si un Vanghelie de 29,4%


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.