Politica 6 Iulie 2007 00:14
Geoana, Diaconescu, Corlatean, Ponta, Rus, Dancu. Aproape toata conducerea de azi a PSD este formata din oameni promovati si creati de Adrian Nastase. Acum, cand li se cere solidarizare cu fostul lor sef, nici unul nu zice nimic. Tacerea este aplicata si in cazul lui Ion Iliescu.

Solidarizarea cu "victimele" justitiei nu mai este ce-a fost odata in PSD. Doar doua voci s-au facut auzite, in ultima vreme, in sprijinul celor doi fosti presedinti ai partidului pusi sub urmarire penala: o organizatie de sector si o filiala. Sambata trecuta, Organizatia PSD Dambovita adopta o rezolutie de solidarizare cu Adrian Nastase si cu Ion Iliescu ("victime ale unor inscenari judiciare cu caracter de represalii politice"), in care solicita organizarea de mitinguri si a altor forme de protest, precum si pichetarea Palatului Cotroceni, a sediilor Parchetului General, DNA, Delegatiei Uniunii Europene si a unor ambasade la Bucuresti. Luni, Organizatia 44 a PSD Bucuresti, "ingrijorata" ca Ion Iliescu "a fost lasat singur in ultimul timp", trimitea o scrisoare deschisa conducerii partidului in care ii cerea sa isi exprime public sustinerea neconditionata pentru senator.

NO COMMENT

In cele cateva zile scurse de atunci, conducerea centrala nu a reactionat in nici un fel. Mircea Geoana este plecat in China, iar ceilalti lideri nu au scos un cuvant. Singurul care s-a pronuntat din tot Biroul Permanent National este vicepresedintele Ion Stan, ca sef al filialei Dambovita. Stan este un mai vechi apropiat al lui Nastase, asa cum au fost odata mai toti membrii actualei conduceri a partidului. O incursiune in anii 2000-2004, perioada in care Nastase a fost premier si sef al PSD, arata cum liderii pesedisti de azi au crescut politic, cum unii au fost promovati si propulsati in functii de conducere, iar altii au fost facuti ministri.

SEFII

Presedintele partidului, Mircea Geoana, a devenit pesedist dupa o cariera in diplomatie, incheiata cu 4 ani ca ambasador la Washington. in 2000, el a fost cooptat de Adrian Nastase in echipa de la Palatul Victoria si numit ministru de Externe. Devine membru PSD in 2001 si promoveaza rapid la varful partidului, fiind ales vicepresedinte, pozitie pe care o detine pana in aprilie 2005. Numarul doi in partid, secretarul general Titus Corlatean, a fost perceput ca unul dintre tinerii cei mai fideli ai lui Nastase. Diplomat in MAE pana in 2001, Corlatean este desemnat pentru doi ani, consilier personal al primului-ministru pe probleme de politica externa, iar din 2003 si pana in 2004 ocupa functia de secretar de stat pentru Romanii de Pretutindeni. in paralel, pe linie de partid, avanseaza de la postul de secretar international al TSD la cel de secretar executiv al PSD pentru relatii internationale bilaterale, pentru ca din 2004 sa fie numit purtator de cuvant al PSD si ales membru al Biroului Coordonator al PSD.

VICE

Victor Ponta, alintat micul Titulescu, este cunoscut ca produsul politic al lui Nastase. Este adus in Guvern in 2001 si pana in 2004 detine functia de secretar de stat, seful Corpului de Control al Guvernului. Pe final de mandat, din martie 2004 este numit ministru delegat pentru Controlul Implementarii Programelor cu Finantare Internationala si Urmarirea Aplicarii Acquis-ului Comunitar. La partid primeste in 2002 postul de presedinte al TSD si este cooptat in forurile de conducere ale partidului (Biroul Executiv Central si Consiliul National). Cristian Diaconescu, renumit si el pentru trecutul pro-Nastase, face cunostinta cu guvernarea pesedista in 2000, cand este numit secretar de stat in MAE. Primeste carnet de membru de partid in 2001, iar in martie 2004 este recompensat cu postul de ministru al Justitiei, in locul Rodicai Stanoiu.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.