Pe fata se contrazic, in spatele usilor inchise negociaza la sange, isi dau mana cu neincredere si rasucesc pe la spate o lama de cutit. Cardasia PNL-PSD se consuma in intelegeri niciodata recunoscute, carora le-au fost obiect proiecte importante de legi si sefii de institutii publice.

PNL si PSD se epuizeaza intr-o relatie bezmetica, consumata in inghesuieli prin birouri, in urma carora amorezii ies cu hainele mototolite, dar neaga cu seninatate aventura. in public se contrazic, in spatele usilor inchise isi dau mana cu neincredere, fiecare pastrand in minte un plan tradator. Relatia le e dezavantajoasa amandurora. Dupa propriile analize, fiecare din cele doua partide ar pierde electorat consistent prin apropierea lor publica. in schimb, in umbra, legile securitatii nationale, sefia SIE, intrarea PSD la guvernare, marirea pensiilor, sefia TVR si cea a CNA au facut toate obiectul unor negocieri care au dus la intelegeri de scurta durata, tradate la prima ocazie de unul din cei doi parteneri.

INVESTIREA GUVERNULUI

Primul episod al relatiei dintre PNL si PSD s-a consumat la votul din Parlament pentru investirea Cabinetului Tariceanu II. Dupa o perioada in care liderul deputatilor PSD, Viorel Hrebenciuc, ajunsese sa toceasca pragul de la usa presedintelui Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, PSD si-a dat voturile noului Guvern PNL-UDMR, primind in schimb promisiunea unui sprijin la suspendarea presedintelui. La vedere, liderii liberali si pesedisti se intreceau in a nega orice intelegere. Purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu, anunta ca partidul sau "nu isi va da girul politic nici unui partid aflat la putere" si ca, daca noul guvern va avea la baza tot programul Aliantei D.A., acesta va fi "un handicap" pentru el. Programul n-a fost schimbat, dar Guvernul Tariceanu II, asa "handicapat" cum era, a primit la 4 aprilie 302 voturi pentru investitura.

SUSPENDAREA PREsEDINTELUI

Mai de voie, mai de nevoie, liberalii si-au dat la schimb voturile pentru suspendarea presedintelui, nemaiputand iesi din termenii trocului pus la punct de Viorel Hrebenciuc si Bogdan Olteanu. Desi erau constienti ca, strategic, implicarea in actiunea de suspendare nu le aduce nimic in planul imaginii si nici nu le inmulteste electoratul, liberalii au scaldat-o pana la momentul votului din Parlament si n-au avut curaj sa-si asume nici sustinerea demersului PSD. Conducerea PNL a lasat la liber optiunea parlamentarilor sai la votul asupra propunerii de suspendare a sefului statului si, asa cum au aratat calculele, toti liberalii au votat pentru. Mai putin premierul Tariceanu, care a preferat sa nu voteze.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.