Partidul Democrat nu a participat la consultarile de ieri, initiate de premierul Calin Popescu-Tariceanu pentru stabilirea datei alegerilor pentru Parlamentul European, considerand ca prezenta la aceste consultari este inutila, in conditiile in care prim-ministrul amana alegerile in functie de interesele politice ale PNL si PSD

Emil Boc a sustinut ca o astfel de actiune de consultare nu reprezinta decat un simulacru si reaminteste faptul ca ordonanta de urgenta prin care au fost amanate alegerile a fost adoptata cu nerespectarea Constitutiei si a legislatiei in vigoare, nefiind initiata de ministerul de resort si nici contrasemnata de ministrii care aveau obligatia punerii in executare a acestui act, respectiva ordonanta neprimind avizul de legalitate din partea Ministerului Justitiei. 'Concluziile consultarilor precedente au fost ignorate de primul-ministru, care a ales sa dea prioritate intereselor proprii si celor de partid, in fata interesului public. In aceste conditii, PD considera ca primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu nu reprezinta un partener de dialog credibil, iar orice decizie luata impreuna cu domnia sa se afla permanent sub semnul intrebarii. PD este de parere ca primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu este capabil sa se razgandeasca din nou, daca nu ii convin cifrele din sondajele de opinie. De aceea, orice consultare nu reprezinta decat un exercitiu de imagine', a declarat presedintele PD. Potrivit acestuia, amanarea alegerilor a constituit un gest de politicianism ieftin al primului-ministru.

Emil Boc este de parere ca nu viitorul Romaniei in Uniunea Europeana s-a aflat pe agenda primului-ministru si pe cea a Guvernului in aceste luni, dupa cum nici absorbtia importantelor fonduri europene, la care tara noastra are dreptul, nu au reprezentat o preocupare pentru acesta. Liderul democrat Emil Boc s-a referit, in conferinta de presa de ieri, si la nou infiintatul pol de dreapta, PNL-PNTCD-AP, si la ruptura care s-a produs in PNTCD dupa schimbarea conducerii si noile orientari ale partidului, Boc considerand ca, desi majoritatea membrilor PNTCD au ales o apropiere de liberali, aceia care si-au manifestat de multa vreme interesul pentru o colaborare cu PD si care se considera reprezentanti ai curentului popular o vor face in continuare. Emil Boc sustine ca la ultimul congres, PNTCD s-a impartit in doua tabere: una pro-PD si una pro-PNL. 'Aceasta a fost decizia majoritatii partidului, de a evita o colaborare cu un partid din aceeasi familie populara si de a insista pe o colaborare cu un partid din alta familie europeana. Au optat spre autodistrugere, dar aceasta este problema taranistilor', a adaugat presedintele PD.

Liderul PD a afirmat ca intre adevaratele urgente legislative actuale se incadreaza si legea privind introducerea votului uninominal, solicitand, in acest sens, 'imperios' liberalilor si social-democratilor sa-si asume imediat raspunderea promovarii proiectului de lege privind votul uninominal, asupra caruia si-au si dat acordul de principiu. Liderul democratilor a declarat ca proiectul elaborat impreuna cu Asociatia Pro Democratia prezinta trei avantaje, unul fiind acela ca da posibilitatea romanilor ca, pentru prima data dupa 1989, sa voteze oameni in carne si oase, nume, nu liste. 'Un al doilea avantaj este acela ca se realizeaza o justitie electorala, in sensul ca fiecare partid va primi atatea mandate cate voturi va lua de la cetateni. Al treilea avantaj este acela ca se va realiza o reducere a numarului de parlamentari de la 332 la 286 in ceea ce-i priveste pe deputati, iar numarul senatorilor se va reduce de la 137 la 120', a explicat Boc. In privinta motiunii simple initiate de PSD pe tema agriculturii, liderul democrat a spus ca el personal ar inclina pentru sustinerea acesteia, insa Biroul Permanent National este cel care se va pronunta, luni, asupra acestui subiect. 'Luni ne vom formula punctul nostru de vedere. In conditiile in care sunt prevederi preluate din motiunea noastra, eu inclin sa votam aceasta motiune a PSD', a declarat Boc. El a adaugat ca una dintre prevederile preluate este cea referitoare la sprijinul acordat pentru fiecare hectar cultivat. Acesta a atras insa atentia ca motiunea depusa de PSD este in asa fel formulata incat este mai mult o declaratie de sustinere a social-democratilor pentru cabinetul Tariceanu, decat o actiune specifica unui partid de opozitie, si aceasta, a comentat Boc, in situatia in care, desi aveau posibilitatea, social-democratii nu au cerut schimbarea din functie a ministrului Agriculturii. PD insa, va ramane fidel promisiunii pe care a facut-o in aprilie, de a sustine orice fel de motiune initiata impotriva cabinetului Tariceanu, pe care il considera incapabil sa guverneze si sa se ocupe de domenii dificile, asa cum sunt sanatatea si agricultura.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.