Liderul PNL, premierul Calin Popescu Tariceanu, incearca sa demonstreze ca nu are nici o intelegere cu PSD. si aceasta pentru ca semnalele primite in ultimul timp de la filialele PNL din tara arata ca liberalii sunt nemultumiti de aceasta apropiere

Drept urmare, miercuri seara, in cadrul unei emisiuni televizate, premierul Tariceanu a atacat PSD. Liderul PNL a afirmat ca votul din Senat, prin care a fost respinsa legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonante pe perioada vacantei parlamentare, face parte dintr-un joc de forta al PSD-ului. in acest context, Tariceanu a precizat ca isi va depune mandatul daca va constata ca nu poate
duce la indeplinire programul de guvernare din 2004. "in momentul in care voi sesiza ca acest program (de guvernare - n.red.) nu pot sa il duc la indeplinire, ceea ce pana acum nu a fost cazul, atunci sigur ca nu imi ramane decat varianta sa spun: imi depun mandatul si vedem mai departe ce se intampla", a declarat Tariceanu.
Totusi, Tariceanu s-a ferit sa spuna daca va demisiona in cazul in care se activeaza clauza de salvgardare de catre Comisia Europeana.

Din ce in ce mai irascibil in cadrul aceleiasi emisiuni,

Calin Popescu Tariceanu l-a atacat pe liderul PD, Emil Boc, in legatura cu afirmatiile acestuia cu privire la existenta unui protocol secret PNL- PSD. "Nu exista nici un protocol nici secret, nici nesecret, nu exista", a declarat Tariceanu, care a adaugat ca aceasta "este o inventie a lui Boc". in opinia lui Tariceanu, "Boc este un personaj politic dupa parerea mea are o involutie spectaculoasa incepand din 2005 (...) De atunci s-a schimbat ingrozitor si a devenit din ce in ce mai caraghios".

Subiectul intelegerii cu PSD pare insa sa-l irite pe premierul Tariceanu, pe care in ultimul timp il cam lasa nervii. intrebat insistent daca exista macar o intelegere verbala cu PSD, Tariceanu a declarat pe un ton "ratoit": "M-ati intrebat dupa aceea: exista o intelegere? Deci spuneti-mi ce vreti sa va raspund? Va spun: nu exista protocol, nu exista intelegere". si, pentru ca sa arate ca nu ii va ierta pe liderii PSD pentru faptul ca l-au facut sa astepte degeaba la intalnirea pe care o anuntase, iar ei nu au mai venit, Tariceanu a tinut sa precizeze: "Va spun foarte clar: nu primeste PSD-ul nici un post in guvern. Foarte clar". si pentru a intari parerea sa proasta despre PSD, Tariceanu l-a dat de exemplu pe Victor Ponta, "tanarul Ponta", pe care il considera politician "cu slaba responsabilitate".

A aflat de suspendarea lui Zsolt Nagy din comunicatul Presedintiei

Primul-ministru a criticat Parchetul pentru ca nu l-a informat in legatura cu inceperea urmaririi penale in legatura cu ministrul comunicatiilor, Nagy Zsolt. "Problema este eu care sunt sef al guvernului nu pot sa aflu direct? Pot sa citesc din presa, pot sa imi pun intrebarea.", si-a exprimat supararea Tariceanu. El a precizat ca a primit de la Administratia Prezidentiala un comunicat de presa si asa a aflat de suspendarea ministrului. "Nu este problema presedintelui. Presedintele nu trebuie sa ma informeze pe mine.(...) intamplator de la Presedintie am primit un astfel de comunicat de presa, in care am aflat ca presedintele, deci am avut un material(...) Problema este la Parchet, Parchetul trebuia sa ma informeze si pe mine", a declarat, extrem de suparat, premierul. De altfel, Tariceanu a confirmat in acest mod ca exista o ruptura in comunicarea dintre Guvern si Parchet: "Daca Parchetul ii comunica primului ministru nu inseamna ca justitia nu este independenta. Daca ei nu comunica inseamna altceva, ca nu au minima educatie institutionala sa inteleaga ca puterile in stat comunica".

Premierul a confirmat discutia cu Barroso despre Procuratura

Iin acest context, premierul Tariceanu a confirmat ca a vorbit cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, despre justitia din Romania si actiunile Procuraturii, aratand totodata ca i-a informat pe ministri, in sedinta de Guvern, asupra continutului discutiilor.

Metafore la adresa lui Basescu

In urma cu doar cateva zile, Tariceanu il dojenea intr-o scrisoare oficiala pe seful statului, spunandu-i sa stea in banca lui si afirmand ca, daca ar fi copilul sau, i-ar fi spus "du-te in camera ta si stai cuminte acolo". Miercuri seara, Tariceanu a "indulcit" tonul si a precizat ca afirmatiile din scrisoare "Sunt niste figuri de stil, niste metafore pe care oricine este in politica le foloseste". De altfel, Tariceanu s-a ferit sa-l mai atace dur pe Basescu, rezumandu-se sa spuna ca "nu mi-am imaginat nici un moment ca se va ajunge la o relatie atat de conflictuala".


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.