Raportul are la baza articole de presa si afirmatii publice necontrazise de catre cei vizati, precum si informatii verificate culese din mediul politic si gazetaresc de catre organizatiile PIN din Transilvania, se precizeaza in documentul PIN, intitulat "Cum un grup de politicieni de origine maghiara exploateaza votul etnic in interes personal". Prezentam fragmente din acest document.

Grupul tinerilor

"Geografic, in UDMR, gruparea "tinerilor" s-a concentrat in zona Clujului, stiut fiind faptul ca gruparea dura Verestoy Attila - Tackacs Csaba - Gyorgy Frunda a ocupat fieful traditional din judetele Harghita, Covasna si Mures. UDMR, ca formatiune politica, este structurata asemenea unei mari companii private, iar liderii ei sunt interconectati prin afaceri private cu alti lideri ai comunitatii de afaceri maghiare, care oficial nu fac politica si nu detin functii publice. La Cluj isi are centrul "grupul Eureka", o organizatie non-guvernamentala, dar si de afaceri (societatile GROUP EUREKA SRL si Eureka Media SRL) al carei lider politic principal este ministrul Comunicatiilor Nagy Zsolt, cercetat de DIICOT in dosarul privatizarilor din energie.

Conexiunile "grupului Eureka" in mediul de afaceri maghiar din Transilvania, care sustine financiar UDMR si pe unii lideri ai sai, pot lamuri obstinatia cu care conducerea UDMR, in principal presedintele Marko Bela, il sustine pe Nagy Zsolt, in ciuda faptului ca ministrul este oficial urmarit penal. Liderul informal al "grupului Eureka" este controversatul om de afaceri Paszkany Arpad Zoltan, cercetat pentru santaj in "dosarul Gazeta". Pe numele lui Paszkany a fost redeschis recent un dosar de spalare de bani, inchis in 2002 in timpul guvernarii PSD", sustine PIN.

Ministrul Nagy, legat de gruparea dura

"In ceea ce-l priveste direct pe ministrul Comunicatiilor Nagy Zsolt, acesta nu apare explicit in firmele "grupului Eureka", ci prin intermediul unui interpus, anume Szekely Susana, partenera de afaceri a fratelui sau, Nagy Karoly. Desi Nagy Zsolt se autointituleaza "un reformator al UDMR", avand schimburi de replici dure cu unii din liderii cu vechime ai partidului, inceputurile sale politice si de afaceri il leaga tocmai de gruparea dura din UDMR.

Nagy Zsolt a fost partener de afaceri in societatea Galopp SRL Targu Mures cu ministrul Lucrarilor Publice, Borbely Lasylo si cu deputatul Kelemen Attila. In firma Galopp SRL este asociat in prezent si Nagy Karoly, fratele ministrului Comunicatiilor. (...) Un alt asociat al familiei ministrului Nagy, tot in societatea Galopp SRL, este Szepessy Laszlo, directorul de cabinet al presedintelui UDMR, Marko Bela. Szepessy este membru in Consiliul de Administratie al societatii de drumuri, Drumserv Targu Mures, ce a fost privatizata de Ministerul Transporturilor in favoarea firmei ungare SWIETELSKY EPITO KFT.

Drumserv are numeroase contracte din bani publici cu Primaria Cluj-Napoca, dar si cu alte institutii publice, obtinute pe baza relatiilor privilegiate cu oameni din administratie descrise mai sus", se mai mentioneaza in raport.