Intr-o conferinta de presa care a avut loc, ieri, la Cluj-Napoca, deputatul PIN Lavinia Sandru a lansat raportul intocmit de organizatia locala, intitulat "Mafia PD din jurul lui Emil Boc sau Cum a ajuns bocul un submultiplu al hrebenciucului".

Raportul este un adevarat rechizitoriu al afacerilor oneroase patronate de presedintele PD si primar al Clujului. De asemenea, autorii raportului din cadrul organizatiei judetene Cluj a partidului condus de Cosmin Gusa dezvaluie o intreaga retea de interese mafiote in care sunt prinsi foarte multi membrii importanti ai PD: de la familia lui Iuliu Pacurariu, consilier al fostului ministru Blaga, pana la primarul Sectorului 3 din Bucuresti, Liviu Negoita. ZIUA va prezinta ample fragmente din acest raport.

"Emil, Liliana si turcii

Emil Boc si o anume doamna Liliana Calin au o relatie speciala, dupa cum a prezentat presa centrala. Simbolul acestei relatii a devenit de ieri catelusul de plus, o imagine tandra, adolescentina chiar. Ce se ascunde insa in spatele ei? Din senin, doamna Calin s-a lansat, incepand cu iulie 2006, in afaceri pe picior mare, cu bugetele publice ale multor primarii conduse de liderii PD.

In iulie 2006, doamna Calin a devenit asociata cu 10 parti sociale in firma KING INDUSTRIAL ENTERPRISES SRL detinuta initial de doi cetateni turci, BEKAR MUSTAFA si ATALAY TAMER. Documentele arata ca doamna Calin a fost cooptata in societate dupa ce Primaria Cluj - Napoca a aprobat un contract pentru dotarea si amenajarea mai multor locuri de joaca cu tobogane in oras. Pentru ca documentele arata foarte clar ca la data licitatiei doamna Calin nu aparea la Registrul Comertului ca asociata in firma, Anexa 1 prezinta date suplimentare. Recent, o anume societate KIAT GROUP a castigat licitatia de intretinere a strazilor din Cluj-Napoca, intr-un program evaluat la circa 10 milioane de euro. Ce descoperim? Turcii amintiti, Bekar Mustafa si Atalay Tamer, asociatii doamnei Calin, sunt actionari si in aceasta firma care a castigat licitatia.

Coincidentele legate de aceasta doamna continua. Daca veti cere documentele oficiale ale licitatiilor din Lugoj, Slobozia s.a. privind diverse lucrari si servicii veti gasi ca firma KING deruleaza si aici contracte de milioane.

Specializarea in lucrari pentru mobilarea locurilor de joaca nu apartine numai doamnei Calin. Cele peste 80 de locuri de joaca scoase la modernizare de primarul PD Liviu Negoita au fost date in lucru societatii A.A. Marketing and Management SRL. Aceasta firma poate fi regasita si in documentele licitatiilor pentru locuri de joaca de la Cluj. A.A. Marketing and Management SRL a castigat, cot la cot, contracte cu firma KING, a doamnei Calin. Patroana A.A. Marketing and Management SRL este Florina Bostina, nimeni alta decat prietena doamnei Calin.

Afaceri "scolare"

Desi la prima vedere aceasta increngatura de interese pare complicata, in esenta, lucrurile sunt simple. Bani publici, de ordinul milioanelor de euro, de la Cluj, Bucuresti si din alte orase din tara au fost directionati spre firmele doamnelor Calin si Bostina. Nu vom insista asupra faptului ca presa a speculat ca intre democratul Liviu Negoita si Florina Bostina ar fi mai mult decat o relatie de amicitie. Ceea ce este cert e faptul ca primarul Boc are relatii directe, intime, la vedere, cu personaje alimentate din banii primariei pe care o conduce.

Un ultim scandal prezentat public este cel legat de achizitiile de la Inspectoratul judetean pentru invatamant Cluj, care se sugera sa fie facute prin aceeasi firma KING. Sefa Inspectoratului, Titiana Zlatior, este prietena sorei mai mari a lui Emil Boc, Dorina Kudor. Zlatior a fost subiectul mai multor articole de presa care aratau ca subordonata si protejata sa din cadrul Inspectoratului Scolar, Silvia Vandici, responsabila de lucrarile de constructii la scolile din judet, a avut contracte cu ministerul Educatiei, prin firma Van 3 Construct. Lucrarile erau preluate prin subantepriza de companiile care castigasera licitatiile, tocmai la scolile pe care Vandici trebuia sa le receptioneze. Compania Van 3 Construct este reprezentata oficial de Bela Vandici, sotul angajatei de la ISJ.

Intreaga expunere de mai sus nu face decat sa explice un mecanism al coruptiei, sa ridice, daca vreti, valul de pe multe alte complicitati ale primarului Boc cu oameni de afaceri hraniti din bani publici pe care le vom prezenta acum. In aceste conditii, nu exageram daca vorbim despre o mafie PD din jurul lui Emil Boc.

Boc si Buda, afaceri cu Vlas

Sa revenim la Cluj si sa vedem care sunt personajele apropiate de primarul Boc si PD, pentru a schita un tablou mai larg, ce explica foarte bine dezvaluirile recente.

Suntem convinsi ca il cunoasteti foarte bine pe domnul deputat Daniel Buda, care a reusit in doua luni sa fie cunoscut in toata tara dupa ce a fost citat si audiat de nenumarate ori la parchet in "dosarul Gazeta".

La fel de cunoscut in Cluj este si omul de afaceri Radu Vlas, despre care in breasla de presa din Cluj-Napoca se stie ca este patronul din umbra al televiziunii Alpha TV, administrata in acte de contabila dansului, doamna Moldovan.

Daniel Buda este prietenul din studentie al lui Boc. Buda a fost avocatul lui Radu Vlas si, mai nou, protectorul sau. Intre cei doi a avut loc si o tranzactie imobiliara, pe care deputatul Buda nu a negat-o niciodata. Vlas a cumparat de la Buda un spatiu pe strada Dorobantilor, acolo unde a functionat biroul sau avocatial. Ar fi interesant de aflat care a fost pretul real al acelei tranzactii?

Dupa cum stiti, lucru usor de aflat de la Primarie, societatea Rasimo (care apartine acum sotiei lui Radu Vlas) a primit in ultimii doi ani de la Primarie numeroase contracte de intretinere a spatiilor verzi, montarea de garduri metalice, etc. plus alte lucrari. Daca veti aduna contractele veti observa sume de ordinul zecilor de miliarde de lei vechi pompate in firmele lui Vlas incepand cu 2004.

Clujul "prigonit" de Silvian Ionescu

Acelasi Radu Vlas a primit afacerea construirii parking-ului suprateran din Piata Mihai Viteazul (prin societatea Ardeal Construct). Daca veti verifica documentatia fiecarei licitatii castigate de firmele lui Vlas veti observa inca o societate, anume Arhinstal, condusa de un membru PD Cluj, Ramon Moldoveanu, ce participa pe post de "mana moarta" la licitatii. Cei care au avut curiozitatea sa citeasca dosarul de coruptie al fostului director din Primaria Cluj, Mihai Muresan, va regasi acolo aceasta schema de fraudare a licitatiilor. De ce? Pentru ca inainte de a fi "omul lui Buda" si "al lui Boc", Radu Vlas a invatat cum se fac banii in administratia Funar!

Sa continuam cu licitatiile Primariei. Dupa cum stiti, licitatia privind salubrizarea Clujului a fost castigata de compania ROSAL. Total intamplator, recent, un pachet semnificativ de actiuni al ROSAL a fost cumparat/preluat de Silvian Ionescu, fostul ofiter DIE, atat de apropiat de Traian Basescu. Dl. Ionescu ar trebui sa dea niste explicatii, la fel cum primarii din Brasov, Oradea si alte orase controlate de PD ar trebui sa explice modul in care ROSAL a castigat licitatiile.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.