Basescu intentioneaza sa ia inapoi decoratia pe care Ion Iliescu i-a dat-o lui Vadim Tudor pe „ultima suta de metri“ a mandatului. Liderul PRM il sanctioneaza prompt pe seful statului, caracterizindu-l drept „bolnav mintal“.

Aflat in vizita la Washington, presedintele Traian Basescu le transmite celor care au fost decorati pina acum de institutia prezidentiala ca le va fi verificata activitatea pentru a se analiza daca acestia nu au abandonat valorile democratice dupa ce le-au fost conferite decoratiile. Declaratia sefului statului facea referire directa la presedintele PRM Corneliu Vadim Tudor, care a fost decorat cu Ordinul National "Steaua Romaniei" in grad de Cavaler de catre Ion Iliescu, chiar pe finalul ultimului mandat de presedinte al Romaniei. "Va fi analizata activitatea tuturor pentru a vedea daca au abandonat valorile democratice dupa ce au primit decoratia. Cu siguranta vom gasi o persoana", crede Basescu, adaugind ca a fost creat, in baza legii, un consiliu de onoare pentru fiecare Ordin National, acest consiliu urmind sa analizeze mentinerea standardelor democratice de catre toate persoanele care au primit decoratii.

"Basescu e bolnav mintal"

Replica presedintelui PRM nu a intirziat sa apara, Corneliu Vadim Tudor gasind o explicatie foarte colorata la adresa intentiei prezidentiale de a-l lasa fara decoratie. "Basescu e un om cu probleme mintale. Acestea i se trag de cind era mic si s-a dus la furat de cirese unde, fiind prins de paznic, a cazut in cap din pom", motiveaza liderul peremist, adaugind ca o sa-i dea de buna voie decoratia presedintelui, insa printr-o metoda pe cit de neconventionala, pe atit de originala. "I-o trimit chiar miine daca i-e dor de ea, dar nu oricum. O sa-i dau in cap cu ea. Direct in suvita aia plesuva a lui", ameninta CV Tudor.

Legea e in mina lui Basescu

Potrivit Legii nr. 29/2000, retragerea decoratiilor conferite de institutia prezidentiala se poate face in doua cazuri: cind cel decorat este "condamnat la inchisoare prin sentinta definitiva si irevocabila" sau "pentru fapte dezonorante care aduc prejudicii morale membrilor Ordinului". Ultima dintre cele doua prevederi va fi folosita, cu siguranta, de seful statului cind va lua decizia de a retrage distinctiile de care vorbea. Aceeasi lege spune ca pentru judecarea respectivelor "fapte dezonorante", se constituie un Consiliu de Onoare pentru fiecare Ordin in parte. Acesta constata abaterea, dupa care sesizeaza institutia prezidentiala care, prin decret, retrage distinctia conferita persoanei, aceasta fiind obligata sa restituie brevetul si medalia.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.