Dupa aprobarea suspendarii presedintelui Traian Basescu, de catre Parlament, Partidul Social Democrat si-a manifestat ingrijorarea pentru posibilele riscuri de escaladare a evenimentelor si a facut apel la responsabilitate.

Liderul PSD, Mircea Geoana a transmis un indemn la ratiune si intelepciune intregii clase politice, cerandu-i sa demonstreze ca democratia romaneasca este matura si functionala. Apelul sau la cumpatare si sobrietate, pentru a se descuraja orice "forme de provocare si instigare la tensiune", care ar genera miscari de strada riscante, asemanatoare celor din Ucraina, a fost catre liderii politici, catre primul ministru si, mai ales, catre presedintele Basescu, in acest moment dificil pentru el, cand trebuie sa demonstreze, macar acum, ca este "intr-adevar un om de stat". Liderul PSD a recunoscut ca e dreptul oamenilor "legitim si cetatenesc" sa se adune si sa-si manifeste spontan sprijinul pentru Basescu, dar nu sa fie manipulati si mobilizati intr-o actiune deliberata, cu posibile consecinte grave, destabilizatoare, de tip "razboi civil". Mircea Geoana a declarat ca are informatii conform carora mitingul de joi, din Piata Universitatii, a fost organizat de activistii PD si ca urmeaza un altul luni, care va fi un "miting politic-electoral, nu al oamenilor de rand" si va aduce dovezi in acest sens. De altfel, PSD urmeaza sa monitorizeze organizarea unor viitoare manifestari de acest gen. In acelasi timp, liderul social-democrat a specificat ca partidul sau nu va raspunde unor astfel de provocari, cu toate ca ar putea-o face prin contramanifestatii.

Acesta a amintit ca, in Bucuresti, PSD are peste 60.000 de membri, dar "ar fi o prostie, PSD nu va intra in acest joc, pentru ca exista un risc de escaladare a evenimentelor, pe modelul din Ucraina". Mircea Geoana nu crede in povestea demisiei lui Traian Basescu - "sunt tot mai convins ca joaca la cacealma" - si presupunerea sa este ca presedintele va gasi un motiv sa nu-si respecte cuvantul dat si anume, ii va invoca pe manifestantii activisti PD, care-l vor implora sa nu-si dea demisia anuntata in direct. De altfel acest lucru s-a si intamplat, cand la mitingul de joi, liderul PLD, Th.Stolojan instiga multimea sa strige sa nu-si dea demisia Basescu, iar presedintele le-a raspus manifestantilor ca va tine cont de dorinta lor. Din punctul de vedere al social-democratilor, Traian Basescu poate sa mai candideze, daca doreste, deoarece nu exista nicio intentie de a-i limita drepturile electorale si au negat ca se lucreaza la un proiect care sa-i impiedice accesul la o noua candidatura. In acest sens, Mircea Geoana a fost foarte ferm si a respins acuzatiile vicepresedintelui PD, Adriean Videanu, care "delireaza" cu privire la fabricarea in "laboratoarele PSD", cu sprijinul PNL, a unui astfel de proiect de lege, calificand asemenea actiuni drept "siretlicuri ieftine", de care partidul sau nu va uza niciodata.

Liderul PSD a subliniat dreptul legal a lui Traian Basescu de candida, atata vreme cat nu este decazut din drepturile cetatenesti, care se poate face printr-o condamnare definitiva. In noul context politic, cu un presedinte interimar in persoana lui Nicolae Vacaroiu, Mircea Geoana a specificat ca nu vor exista schimbari de sistem, nu se vor schimba procurori, nu se vor face niciun fel de abuzuri, iar interimatul va fi definit prin discretie si eficacitate. In asteptarea viitoarelor mutari politice, PSD incearca sa fie elementul de echilibru, pe o scena tulbure, cu atacuri si provocari iminente.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.