Un comunicat al Presedintiei anunta ca in urma consultarii cu aliatii, cei 100 de militari romani care asigura paza misiunii ONU de la Basra, din Irak, vor fi retrasi. Consiliul Suprem de Aparare a tarii va discuta la prima sedinta retragerea militarilor romani. Subiectul retragerii trupelor din Irak a generat o noua disputa intre presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu Tariceanu. Recent, premierul i-a cerut ministrului apararii, Sorin Frunzaverde, sa inceapa procedurile pentru anuntarea aliatilor asupra intentiei Romaniei de a-si retrage pana la sfarsitul anului, trupele din Irak.

Despre retragerea militarilor romani din Basra, presedintele Traian Basescu vorbea inca de la jumatatea lunii martie.

Seful statului spunea ca retragerea este convenita cu Marea Britanie, care are cei mai multi militari in zona.

De altfel, un raport al Ministerului Apararii din Irak, citat de presa de la Bagdad, anunta ca fortele irakiene sunt gata sa preia controlul in zona Basra si sa asigure securitatea fara ajutorul trupelor coalitiei internationale.

In ultima vreme, autoritatile irakiene au purtat negocieri cu mai multe organizatii ale gruparilor insurgente, in incercarea de a se ajunge la o reconciliere nationala si de reducere a numarului ciocnirilor armate intre gruparile rivale, siite si sunite.

Procesul retragerii militarilor din coalitia internationala si al preluarii responsabilitatii asigurarii securitatii de catre trupele irakiene continua, iar autoritatile de la Londra au anuntat in februarie o retragere partiala a soldatilor sai.

Anul trecut, 130 de militari romani din trupele de geniu, care si-au incheiat misiunea de deminare in urma razboiului din 2003, au fost retrasi din Irak.

Saptamana aceasta, premierul Tariceanu a anuntat ca va cere retragerea trupelor romanesti din Irak, pana la sfarsitul acestui an.

Presedintele Basescu a declarat in mai multe randuri ca retragerea va avea loc doar dupa incheierea misiunii in Irak si numai dupa consultarea partenerilor din coalitia internationala condusa de Statele Unite.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.