Social-democratii vor participa, astazi, la consultarile propuse de seful statului, desi, sustin acestia, actuala criza politica nu poate fi rezolvata la Cotroceni. Daca de la ultimele consultari liderul PSD a lipsit, de data aceasta delegatia PSD va fi condusa de Mircea Geoana.

Potrivit lui Ion Iliescu, social-democratii vor merge la Cotroceni cu "un mandat bun". "Din pacate, presedintele nu este astazi factor de negociere, el este sursa crizei. El a provocat aceasta stare de criza si este greu pentru el s-o repare. Timp de doi ani de zile, Traian Basescu nu a catadicsit sa aiba niciun fel de consultari. Acum, intr-o saptamana are o consultare pe o problema, intr-o saptamana pe alta problema", a spus Iliescu, precizand ca nu va face parte din delegatie. Acelasi punct de vedere a fost sustinut si de vicepresedintele social-democrat, Liviu Dragnea. "Vom participa cu scepticism si cu neincredere. Aceste consultari ar fi trebuit sa aiba loc in 2004, cand PSD ar fi trebuit sa fie trimis la Palatul Victoria, si nu Alianta. De aceea, nu avem nici o pozitie referitoare la consultari. Asteptam o solutie din partea presedintelui Basescu la criza pe care tocmai a provocat-o. Nu este exclus ca Traian Basescu sa faca o propunere exploziva, doar ca sa atraga atentia", a subliniat Liviu Dragnea, referitor la scenariul in care seful statului ar propune un ministru social-democrat. Totodata, Dragnea a lasat deschisa orice ipoteza cu privire la consultarile de astazi, afirmand ca "este posibil ca Mircea Geoana sa-i spuna mai multe lui Traian Basescu decat va pot spune eu acum".

Una din solutiile PSD: un Guvern monocolor

In urma sedintei Biroului Permanent de ieri, liderii PSD au concluzionat ca, atat un Guvern de uniune nationala, cat si unul de tehnocrati nu ar reprezenta o solutie viabila, ci doar o "improvizatie politica ce nu va rezista mai mult de doua-trei luni". "Ce inseamna "de uniune nationala"? Vedeti posibil sa se reuneasca toate partidele intr-un guvern? Mi se pare nerealista aceasta chestiune", a afirmat Ion Iliescu. Niciun guvern de tehnocrati nu ar avea sanse de concretizare, desi, in opinia fostului sef al statului, aceasta propunere ar fi o optiune. In acest sens, Ion Iliescu considera ca, "mai degraba, un guvern monocolor ar fi o solutie", cu conditia ca acesta sa aiba o sustinere parlamentara conditionata. De altfel, si viceliderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat, in cadrul unei conferinte de presa, ca "PSD nu agreeaza asocierea cu niciun partid de dreapta. Noi vrem sa intram la guvernare in urma unor alegeri, asa cum este normal, si nu in tot felul de coalitii vehiculate in ultimul timp". In acest context, vicepresedintele PSD a reiterat pozitia partidului, aceea de a recurge la motiune de cenzura sau de a sustine alegerile anticipate, in cazul in care premierul Tariceanu nu grabeste restructurarea.

Conform declaratiilor liderilor social-democrati, demersurile de suspendare a presedintelui Basescu nu vor fi intrerupte. "Vom cere comisiei de ancheta ca, pana miercuri, sa finalizeze raportul si sa-l depuna la Biroul Permanent al Parlamentului, urmand ca apoi cererea de suspendare sa fie trimisa Curtii Constitutionale la inceputul saptamanii viitoare", a concluzionat Liviu Dragnea.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.