Cand Dan Voiculescu a iesit in fata opiniei publice salutand declasificarea arhivei ICE Dunarea, el stia ca niciodata ofiterii acoperiti, care au lucrat cu misiuni in strainatate, nu vor fi deconspirati. In decembrie 1989, se stie, din curtile multor sedii ale Securitatii iesea fum. O gramada de dosare au fost arse tocmai pentru ca numele celor care lucrau peste hotare, in spionaj, sa nu fie deconspirate. Numele spionilor, este, peste tot in lume, secret de stat. Pe asta s-a bazat si se va baza in continuare liderul PUR. Mai mult, el este ajutat, in aceasta conspiratie, din interior, de catre fosti colaboratori, activi si acum in SIE.

In contextul in care dosarul "ICE Dunarea", pus la naftalina de ex-procurorul general al Romaniei Joita Tanase fusese redeschis la Parchetul Inaltei Curti, dar si pentru ca era de asteptat ca ancheta nu se putea realiza fara declasificarea "clasificarii" lui Ion Iliescu pe arhiva fostei intreprinderi a Securitatii (DSS), liderul Partidului Umanist Roman a facut un pas inainte, jucand cu autoritatile la "offsaid", in fata opiniei publice, pentru a nu mai indrazni nimeni sa spuna ca a avut vreo apartenenta la Departamentul de trista amintire. Voiculescu a salutat decizia Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT), de declasificare a arhivei, afirmand ca, in acest mod, toata lumea va afla ca nu a fost securist.

Ceea ce s-a dovedit pana acum, si dovezile stau maldare, este ca relatia de "favorit" in tranzactiile comerciale ale fostei Securitati la extern i-a apartinut lui Voiculescu. Iar aceasta relatie nu putea perpetua fara sa fi existat si un pact, pentru ca acolo, pe acea ruta, s-au rulat in delir, ani de-a randul, imensele sume in valuta si din conturile firmelor de comert exterior ale Securitatii la banci aflate in strainatate erau platiti ofiterii care se aflau in strainatate cu misiuni de spionaj.

Cert este ca desi s-a zugravit in "inocent" in privinta apartenentei la Securitate, declaratiile publice ale lui Dan Voiculescu il dovedesc a fi fost un bun cunoscator al altor persoane cu state vechi in acest fost aparat de temut al statului, adica ofiteri pe care dealtfel i-a si angajat dupa 1990 la firmele lui. E vorba de economistul Mihai Lazar si de Constantin Rotaru. Interesant este ca acesta din urma a revenit in arsenalul activ al Serviciului de Informatii Externe dupa ce a lucrat multa vreme in Contrainformatii. Dupa ce Voiculescu nu a uitat sa-i dea "o paine" (n.n.- cum s-a exprimat anul trecut intr-o conferinta de presa), iata ca Rotaru, general si adjunct al sefului SIE, se afla chiar in miezul problemei ICE Dunarea. Adica, in incinta in care se afla si arhiva ICE Dunarea si in care apare si numele lui.

Comisie pentru linistea lui Voiculescu

De mai bine de un an de zile, la SIE- cica - se fac verificari. Si chiar exista o comisie formata din mai multi ofiteri. Comisia aceasta a fost formata dupa ce reporterii ZIUA i-au solicitat lui Ion Iliescu sa declasifice arhiva ICE Dunarea. Fostul presedinte, insa, abil, nu a declasificat arhiva, a cerut in CSAT o comisie SIE care sa verifice. Ce trebuie. Nu si ce nu trebuia, pentru ca parteneriatul politic cu Dan
Voiculescu nu era de lepadat

Paradoxal este faptul ca ofiterii SIE nu aveau de ce sa-si bage nasul in acel maldar de documente ale istoriei "negre" decat daca alaturi de aceste persoane se aflau pe post de observatori-delegati neutri, procurorii care se ocupau de caz. Altfel, orice document putea fi usor zburatacit in eter. Mai mult, de vreme ce la dreapta "carmei" SIE se afla acest general Constantin Rotaru, care a avut mai mult decat tangenta cu afacerile lui Dan Voiculescu, ba chiar implicare si prietenie plus o datorie morala fata de "painea" pe care i-a dat-o liderul PUR dupa '90, cu atat mai mare este semnul de intrebare. Este din ce in ce mai evident faptul ca Dan Voiculescu s-a bazat intotdeauna pe aceasta prietenie. Si pe celelalte, cu fostii ofiteri ai DSS.

Aceasta "conspiratie a tacerii" ii da lui Voiculescu imunitate la arhivele ce vor fi partial declasificate. Si pentru ca documentele in arhiva ICE Dunarea s-au tot fluturat in ultimii cinci ani prin mainile ofiterilor SIE (in randul carora exista si cadre ale fostei DIE - Directia de Informatii Externe din cadrul DSS), dar si pentru ca in acest angrenaj nu vor fi date niciodata numele de cod ale ofiterilor de securitate pe "extern" si nici numele reale din spatele acestor coduri, pentru opinia publica Dan Voiculescu a ales pana acum un "cod" - PUR, care sa-l reprezinte curat politic in fata celor care inca mai cred, cu naivitate, ca el n-a avut relatii de concubinaj cu conturile batranei Securitati si ca si-a cladit colosala avere din banii de-o Dacie postdecembrista.

Parchetul Inaltei Curti a redeschis ancheta, dar baza piramidala a cercetarilor sta in puricarea tututor documentelor ICE Dunarea si regasirea traseelor valutare sub forma platilor contractelor realizate la extern prin firme tip CRESCENT-Cipru a lui Dan Voiculescu si comisioanele aferente acestora. Dar, cel mai important este traseul banilor care constituiau amanari la plata solicitate de CRESCENT. Aceste plati au fost facute dupa 1990, cand ICE Dunarea se desfiintase. In ce conturi au intrat sumele in valuta, este o intrebare-cheie pentru anchetatori. Pentru astfel de dezvaluiri, e nevoie sa se ia fila cu fila nu numai arhiva ICE Dunarea, ci si pe cea a BANCOREX si a BCR, care a preluat aceasta arhiva a Bancii Romane de Comert Exterior.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.