Theodor Stolojan, presedintele interimar al PLD, a declarat sambata, la Craiova, ca premierul Tariceanu este “extrem de apropiat de Patriciu, Ludovic Orban, Norica Nicolai si Crin Antonescu, care sunt adversari ai Aliantei D.A.”, transmite corespondentul NewsIn.

"Gruparea Tariceanu, Patriciu, Ludovic Orban, Crin Antonescu, Norica Nicolai a fost impotriva Aliantei Dreptate si Adevar inca de la inceput", a sustinut Theodor Stolojan, sambata, la intalnirea cu liberal-democratii doljeni.

Stolojan a declarat ca, dupa alegerile locale din 2004, liberalii din jurul lui Calin Popescu Tariceanu i-au propus sa ii tradeze pe democrati si sa faca o alianta cu PSD, pentru a castiga cat mai multe presedintii de consilii judetene. "Pe mine nu m-a surprins deloc afirmatia recenta a lui Tariceanu conform careia o guvernare cu PSD ar fi raul cel mai mic. Eu stiam ca in cadrul PNL exista un grup constituit in jurul lui Tariceanu care vrea colaborarea cu PSD. In spatele acestor legaturi se afla interesele economice ale unor oligarhi pe care ii stim foarte bine", a mai spus Stolojan.

"La momentul formarii Aliantei, Tariceanu facea parte din echipa mea de conducere, dar, dupa cum stiti, el este extrem de apropiat de Patriciu, Ludovic Orban, Norica Nicolai si Crin Antonescu, care sunt adversari ai Aliantei DA. El i-a incurajat continuu, nu a luat niciodata pozitie fata de declaratiile lor, desi acestea erau numai atacuri la adresa presedintelui. In plus, activitatea lor politica este 0 barat! Acum asistam la o ofensiva incredibila a fortelor oligarhice care incearca sa anihileze lupta anticoruptie. Premierul nu stie cum sa iasa acum din prostia in care s-a bagat prin sprijinul tacit acordat PSD, PRM si PC", a declarat Stolojan.

In opinia liderului PLD, liberalii incearca sa-l santajeze pe presedintele Traian Basescu spunand ca atitudinea PNL fata de suspendare depinde de modul in care presedintele "se va comporta". Stolojan a avansat o astfel de parere despre efectele pe care le-ar avea o eventuala victorie a presedintelui Basescu la referendumul convocat de Parlament pentru demiterea sefului statului.

El a declarat ca suspendarea din functie a presedintelui Traian Basescu este "prima diversiune uriasa lansata de patrulaterul negru" format din PSD, PC, PRM si o parte a PNL, grupata in jurul premierului Calin Popescu Tariceanu. "Daca se va ajunge la referendum, vom sustine ca lista de intrebari catre populatie sa nu contina doar un singur capitol, referitor la suspendarea presedintelui sau mentinerea lui. Voi propune sa fie adaugata inca o intrebare si anume: daca presedintele primeste sustinere prin referendum si daca este sau nu cazul ca parlamentul sa plece acasa", a precizat Theodor Stolojan.

Acesta sustine ca ar fi inadmisibil ca o majoritate paralamentara care propune suspendarea din functie a presedintelui tarii "sa se lafaie" in continuare in Parlament, dupa ce poporul respinge ideea sustinuta de acestia.(I. Badea)

Reactii politice

Norica Nicolai: "Minciuna ordinara"

Senatorul liberal Norica Nicolai a respins sambata afirmatiile presedintelui interimar al PLD, Theodor Stolojan, conform carora un grup din PNL a incercat sa tradeze alianta cu PD, imediat dupa alegerile locale din 2004, pentru a se alia cu PSD. ‘’Este o minciuna ordinara care numai in imaginatia domnului Stolojan poate avea un parfum de credibilitate. La momentul respectiv, nici eu, nici Crin Antonescu sau Ludovic Orban nu faceam parte din conducerea partidului si nu aveam cum sa luam sau sa propuneam o astfel de decizie’’, a declarat Nicolai. ‘’Cred ca din lipsa subiecte si avand o obsesie in a ataca PNL, domnul Stolojan inventeaza in week-end subiecte care il fac vizibil in opinia publica’’, a adaugat vicepresedintele liberal.

Orban: "Sluga tuturor celor de la Putere"

La randul sau, vicepresedintele PNL, Ludovic Orban a infirmat sambata, la Realitatea Tv, acuzatiile lui Theodor Stolojan, potrivit carora ar fi participat la un complot impotriva PD, imediat dupa castigarea alegerilor, si l-a numit pe liderul PLD "sluga" tuturor celor care ajung la putere. Orban sustine ca acest lucru nu ar fi fost in niciun caz posibil tocmai datorita protocolului Aliantei care interzicea in mod expres o alianta cu PSD: "Domnul Stolojan ori minte, ceea ce este posibil judecand antecedentele sale, ori l-a lasat memoria, ceea ce este de asemenea posibil datorita starii de sanatate pe care o are. Nu a existat nicio propunere oficiala fata de acest subiect. Protocolul Aliantei DA stipula clar ca este interzisa orice fel de alianta cu PSD la formarea majoritatilor in Consiliile Judetene si Municipale", a tinut sa arate Orban.

Geoana neaga existenta unor tratative PSD-PNL

In cadrul unei emisiuni televizate, liderul social-democrat, Mircea Geoana a sustinut ca PSD nu a facut niciodata vreo intelegere cu PNL, prin care sa urmareasca ruperea Aliantei DA, Totodata, Geoana a tinut sa precizeze ca PSD nu este interesat de conflictele dintre PLD si liberali, mai exact dintre Stolojan si gruparea Tariceanu. "Ma uit cu putin amuzament cum si o parte si cealalta incearca sa-si justifice actiunile invocand relatii cu PSD , ieri, azi sau maine. Nu a existat niciun fel de intelegere intre noi si PNL, nici in 2004, nici in 2005, nici in 2006, nici in 2007. Prin urmare, ce face domnul Stolojan, ce face domnul Tariceanu, ce rol are PD in pilotarea lui Stolojan nu este problema noastra si nu ne intereseaza. Nu avem o relatie cu nimeni care face parte din Alianta", a spus Geoana. (L.C.)

Nastase critica afirmatile lui Stolojan

Adrian Nastase s-a aratat deranjat de faptul ca liderul PLD incearca sa-i implice pe social-democrati in disputele dintre Stolojan si premierul Tariceanu. "Theodor Stolojan pare ca a pornit o adevarata cruciada impotriva necredinciosului Calin Popescu-Tariceanu. Daca ar fi existat probleme in PNL, la acel moment, ori isi dadea demisia de atunci din partid, ori ar fi trebuit sa reactioneze si sa ia masuri impotriva tradatorilor. Ma deranjeaza ca, in aceasta idee, Theodor Stolojan doreste sa implice si PSD, asa cum ma deranjeaza si afirmatiile la adresa patrulaterului negru, facute de Gheorghe Flutur. Daca nu se vor potoli si vor continua cu astfel de formule de stigmatizare, vom incepe si noi sa vorbim despre banda celor patru din PLD", a afirmat Nastase.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.