Pe fundalul tulburarilor din viata publica, organizatiile civice reunite anul trecut in Coalitia pentru un Parlament Curat cer politicienilor sa se arate responsabili si rationali.

Asociatii precum Societatea Academica din Romania, Asociatia Prodemocratia sau Alianta Civica vorbesc despre o depreciere a autoritatii publice, in contextul in care limbajul unor lideri politici a coborat "sub limita decentei".

Organizatiile civice fac un apel la decenta si spun ca unul dintre criteriile pe care ar trebui sa le respecte candidatii la alegerile pentru Parlamentul European trebuie sa fie comportamentul civilizat al acestora.

Coalitia pentru un Parlament Curat a cerut ca posibilii candidati sa nu fi colaborat cu Securitatea, sa nu fi facut avere in mod ilicit sau sa nu fie urmariti de Parchet.

Membrii Coalitiei au recunoscut ca nu s-au gandit niciodata ca printre criterii ar trebui sa fie si limbajul civilizat.

insa manifestarile politice din ultima vreme, la cel mai inalt nivel, arata ca este nevoie si de aceasta solicitare.

Totodata, organizatiile civice cer partidelor politice sa se concentreze asupra chestiunilor importante, cum ar fi coruptia.

Membrii Coalitiei pentru un Parlament Curat pun acest comportament pe seama campaniei electorale pentru alegerile pentru Parlamentul European.

Alegerile ar urma sa aiba loc pe 13 mai, deci campania electorala nu a inceput oficial, insa, partidele se comporta - spun membrii coalitiei - ca si cum ar fi in campanie.

Membrii Coalitiei pentru un Parlament Curat cer, totodata, partidelor politice sa nu mai incerce sa influenteze justitia in cazuri particulare, dar si sa insiste pentru desfiintarea Regiei care administreaza patrimoniul de stat.

in opinia lor, Regia ar fi o sursa de coruptie pentru toate partidele politice.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.