PNL si PD au repus pe tapet, in sedinta de luni seara, subiectul reconcilierii, democratii cerandu-le liberalilor mesaje publice de desolidarizare de PSD si de demersul de suspendare al presedintelui, in schimb promitand sa se delimiteze de PLD, au declarat pentru NewsIn surse din ambele partide.

Potrivit liberalilor, pedistii au venit "suspect de impaciuitori" la sedinta Aliantei, cerand ca PNL si PD sa iasa, la final, cu un mesaj public de armonie. Cei din PNL spun ca au primit cu rezerva propunerile pedistilor, constienti ca "s-au mai ars" pe tema aceasta. Ei sustin ca democratii pareau tematori de varianta de a fi dati afara de liberali de la guvernare. In semn de bunavointa, PD a propus - prin Radu Berceanu - ca purtator de cuvant al Aliantei sa fie Crin Antonescu, cele doua partide detinand functia cate un an, prin rotatie. Potrivit acelorasi surse PNL, democratii ar fi promis ca se vor delimita, inclusiv prin mesaje publice, de PLD. Au cerut, in schimb, declaratii publice de delimitare de PSD, dar si de respingere a demersului PSD de suspendare a lui Traian Basescu. In aceasta chestiune, raspunsul PNL a fost mai putin transant.

Liberalii sustin ca le-au spus democratilor ca decizia in ceea ce priveste suspendarea este una interna, de partid. Democratii afirma, in schimb, ca au primit asigurari din partea PNL ca, in pofida declaratiilor unora sau altora, pozitia oficiala a liberalilor este una de respingere a suspendarii. Formatiunea condusa de Calin Popescu Tariceanu nu a iesit, insa, deocamdata, cu un mesaj public oficial de condamnare a demersului de suspendare. In interviul acordat de premierul Tariceanu in editia din 5 februarie a Jurnalului national, liderul PNL spune ca nu va vota suspendarea lui Traian Basescu, pentru acuzatiile pe care i le aduce personal tin de "bunul simt", nefiind de natura constitutionala.

In varianta PD, democratii au venit la sedinta Aliantei cu un mesaj transant - "haideti sa lamurim problema colaborarii voastre cu PSD". In replica, liberalii au pus problema deciziei PD de a merge pe liste separate la alegerile pentru Parlamentul European, democratii explicandu-le ca nu trebuie sa ia gestul ca pe unul dusmanos. Democratii recunosc ca s-au delimitat de PLD, dar in sensul ca "in discutia PD-PNL nu intra PLD". In cele din urma, liberalii si democratii au convenit ca fiecare partid sa alcatuiasca o lista cu nemultumirile si punctele de divergenta ale fiecarei parti, care sa fie apoi discutata in Alianta.

Boc: Intre PNL si PD mai exista inca punti de legatura

Intre PNL si PD mai exista, inca, punti de legatura, a declarat, luni seara, la Realitatea Tv presedintele PD, Emil Boc, care a vorbit despre incercarea de reconciliere dintre cele doua partide care s-a pus in discutia sedintei Aliantei din aceeasi seara. Intrebat care a fost concluzia celor cateva ore de discutii cu liberalii, dupa un sfarsit de saptamana marcata de declaratii tensionate intre Traian Basescu si Tariceanu, Boc a afirmat ca s-a ajuns la un acord in vederea unui consens PNL-PD. "Mai exista sansa unor punti de legatura, dupa cum exista si surse de tensiune", a fost concluzia lui Emil Boc, dupa o discutie pe care a caracterizat-o drept una "la rece", "fara nervozitate". Potrivit liderului PD, in sedinta Aliantei au existat doua teme - colaborarea PNL-PSD si decizia PD de a merge pe liste separate la alegerile pentru Parlamentul European. Dupa cum a spus Boc, PNL a dat asigurari ca nu se pune problema unei cooperari cu PSD, iar premierul Tariceanu a explicat ca facut afirmatiile referitoare la o eventuala cooperare cu social-democratii in eventualitatea in care Alianta s-ar destrama si s-ar deschide calea colaborarii cu toate fortele politice. "N-am motive deocamdata sa nu cred ca nu este asa cum spun colegii liberali. Timpul va valida sau nu", a punctat liderul democrat. In ceea ce priveste decizia PD de candida separat la PE, Boc a explicat ca unul dintre motive a fost apartenenta la familii politice diferite, iar celalalt "targuiala" care ar fi urmat pe subiectul pinderii pe eventualele liste comune.

Presedintele PD a adaugat, insa, ca urmeaza cateva teste critice pentru Alianta in urmatorul interval - motiunea anti-Macovei din Senat si suspendarea lui Traian Basescu. Presedintele PD a reiterat faptul ca o pozitie a PNL nesolidara cu cea a PD ar putea duce la ruperea Aliantei si iesirea democratilor de la guvernare. Boc a precizat, citand dintr-un manual de drept constitutional semnat de senatorul PSD Antonie Iorgovan, ca respingerea suspendarii presedintelui prin referendum ar avea ca efect dizolvarea Parlamentului. De asemenea, Boc a adus in discutie si faptul ca este posibil ca la Curtea Constitutionala argumentatia invocata de opozitie pentru suspendarea presedintelui sa fie respinsa. Boc a spus ca in 1994, cand a fost initiata procedura de suspendarea din functia de sef al statului a lui Ion Iliescu pentru declaratiile pro-chiriasi, Curtea Constitutionala a respins demersul. Motivul, a spus Boc, a fost ca declaratia lui Iliescu era una politica. Noul purtator de cuvant al Aliantei este liberalul Crin Antonescu, in locul democratului Adriean Videanu, au stabilit, luni, reprezentantii PNL si PD la Consiliul National de Conducere al Aliantei.

Tariceanu: Distrugerea Aliantei va aduce PSD la guvernare

Premierul Calin Popescu-Tariceanu l-a acuzat ieri pe presedintele Traian Basescu ca a distrus Alianta D.A. si ca a facut posibila o eventuala revenire a PSD la guvernare. "Datorita politicii pe care presedintele a dus-o de doi ani de zile, si care a vizat un singur lucru, distrugerea PNL-ului, indepartarea primului-ministru si pana la urma distrugerea Aliantei, rezultatul este cel pe care il putem constata: ca PSD ridica pretentii, ca incepe sa se afirme, dupa ce doi ani de zile a fost practic inexistent, si ca i se pregateste intrarea la guvernare. Este opera presedintelui", a spus Tariceanu. El a adaugat ca decizia PD de a merge singur la alegerile pentru Parlamentul European nu este decat rezultatul eforturilor presedintelui.

"S-a vorbit despre o posibila colaborare a PSD cu PNL. Distrugerea Aliantei va aduce PSD la guvernare. Nu stiu cu care dintre partide", a incheiat Tariceanu.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.