Liderul UDMR, Marko Bela, regreta plecarea lui Ungureanu de la MAE, dar avertizeaza ca este o consecinta a necorelarilor dintre presedinte si premier, care vor urma sa-si arate astfel de consecinte.
Marko Bela a reactionat la anuntul retragerii lui Mihai Razvan Ungureanu de la conducerea diplomatiei romane afirmandu-si regretul fata de persoana acestuia. "In acelasi timp, e decizia PNL si a primului ministru, iar toate partidele coalitiei isi asuma posturile ministeriale", a spus Marko Bela intr-o interventie la Antena 3.
El a aratat ca demisia lui Ungureanu arata ca "incep sa se vada necorelarile si disfunctionalitatile dintre presedinte si premier, din cadrul coalitiei guvernamentale". La MAE lucrurile erau foarte clare, a continuat liderul UDMR - Ungureanu trebuia sa aiba relatii apropiate cu presedintele tarii, dar si foarte apropiate si cu seful Guvernului."Cred ca vor mai aparea si alte consecinte din aceasta necorelare", a mai spus Marko. Presedintele Uniunii Civice Maghiare (UCM), Szasz Jeno, cere Uniunii Democrate Maghiare din Romania sa renunte la actuala lista de candidati pentru alegerile parlamentare europene in favoarea episcopului reformat Laszlo Tokes, transmite corespondentul NewsIn. In opinia liderului UCM, reprezentativitatea listei propuse de UDMR, unde pe primele locuri sunt ministrul Comunicatiilor, Nagy Zsolt si ministrul delegat pentru Comert, Iuliu Winkler, este pusa sub semnul intrebarii pentru ca cei doi sunt necunoscuti in secuime. "Domnul Nagy Zsolt este cu siguranta mai cunoscut in Bulgaria decat in Harghita si Covasna", a afirmat liderul UCM.

Mai mult decat atat, Szasz Jeno crede ca o personalitate cu notorietate in intreaga lume, cum este episcopul reformat Laszlo Tokes, ar aduce beneficii insemnate tuturor maghiarilor din Romania, indiferent de apartenenta la una dintre organizatiile minoritatii. "Tokes are relatii valoroase in toate tarile puternice ale lumii, este un personaj istoric de care inca se tine seama. Nu vreau sa fac comparatii, dar episcopul Laszlo Tokes ar insemna si ar face mai mult decat zece candidati care sunt pe lista UDMR, este o diferenta uriasa fata de oricare dintre ei". Totodata, liderul UCM este convins ca daca UDMR va renunta la lista sa de candidati pentru alegerile parlamentare europene in favoarea lui Laszlo Tokes maghiarimea din Romania va avea de castigat pentru ca se vor atenua discrepantele si rupturile din ultima vreme dintre UDMR, comunitatea maghiara si celelalte organizatii civice ale maghiarilor "care se accentueaza din zi in zi".


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.