sustine Cozmin Gusa, presedinte PIN

- Cum vedeti filmul actualei crize politice ai carei protagonisti sunt presedintele si premierul?

- Este o consecinta a lucrurilor pe care le-a facut Traian Basescu in cei peste doi ani de mandat, combinata cu pofta politicienilor lideri de a ramane la putere sau de a o acapara. In ceea ce ma priveste, eu am avertizat asupra acestor combinatii inca din februarie 2005, cand am afirmat ca Basescu are mari sanse sa devina, intr-un timp destul de scurt, un potential Lukasenko. Dupa cum merg lucrurile la ora actuala, pot sa afirm ca desfasurarea crizei in care ne aflam este chiar benefica pentru Romania. E timpul ca Basescu sa dea socoteala, sa fie, intr-un final, tras la raspundere pentru ceea ce a facut, dar si pentru ceea ce nu a facut.

- Ce credeti ca s-a urmarit prin declansarea acestei crize si cine ar avea de castigat de pe urma ei?

- Nu stiu in ce masura au existat sau exista scopuri ascunse. Dar cred ca s-a urmarit, in primul rand, respectarea Constitutiei si, legat de acest aspect, vad demersul social-democratilor ca fiind unul perfect justificat, bazat pe lege si pe respectarea ei. Am fi facut noi acest demers, daca Partidul Initiativa Nationala ar fi avut puterea parlamentara cu care sa porneasca la drum. Chiar am fi initiat toate aceste proceduri inca din 2005, nu am fi vazut rostul sa asteptam cat au asteptat cei din PSD.

In al doilea rand, cred ca s-a urmarit, de asemenea, decredibilizarea lui Traian Basescu, un lucru, de altfel, necesar. Democratia ar fi cea care ar avea de castigat, la fel si electoratul, care are dreptul sa traiasca intr-o tara stabila din punct de vedere politic.

- Nu credeti ca un eventual referendum al PSD s-ar lovi de un esec, in contextul in care, conform ultimelor sondaje, presedintele se bucura de un nivel ridicat de popularitate?

- Indiferent de rezultatul referendumului, macar am afla cum stam. Macar am sti, cu siguranta, ce gandesc romanii si daca sunt atenti la excesele impotriva Constitutiei, daca sunt preocupati de acest aspect si daca il prefera pe Becali, pe Vadim sau pe Basescu.

- Alegerile anticipate sunt necesare, in contextul politic actual?

- Nu este nevoie de anticipate numai acum. Parerea mea este ca ele sunt necesare oricand, avem nevoie de aceste alegeri care ar schimba situatia actuala. Insa, pentru a le declansa, problema se pune in termenii alternativei pe care o oferi, ca partid politic. Spun ca sunt necesare pentru ca ofera, inevitabil, posibilitatea intrarii in scena a unor alti oameni politici, care ar schimba lucrurile in Romania.

Traian Basescu a fost detonatorul unui sistem de corupti, si cand spun acest lucru, ma refer la majoritatea partidelor politice din tara. Sa fim seriosi. Nu e Traian Basescu nici Maica Tereza, dar nu e nici cel mai negru om politic din Romania.

- Se apropie alegerile pentru Parlamentul European. Ce veti face?

- Noi suntem pregatiti sa le boicotam. PIN a inceput deja o campanie impotriva alegerilor europarlamentare inca de la sfarsitul anului trecut, am distribuit cateva sute de mii de pliante din care reiese clar pozitia noastra. Noi nu vom participa la aceste alegeri, din simplul motiv ca acestea valideaza politicieni cu totul si cu totul nepotriviti pentru posturile respective. Sunt politicieni care nu ar aduce niciun avantaj Romaniei.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.