Conducerile tuturor partidelor parlamentare s-au intrunit ieri in sedinte extraordinare.

Primii care au reactionat au fost liderii PSD. La ora 10.00, conducerea pesedista s-a reunit in mare graba pe Kiseleff. Mircea Geoana si-a anulat intrevederea cu Tony Blair si cu conducerea laburistilor. Vasile Dincu, aflat la Strasbourg, s-a urcat in primul avion spre Bucuresti. Antonie Iorgovan, specialistul in Constitutie, a fost invitat la sedinta conducerii PSD.

S-a dezbatut pret de trei ore, iar la final Mircea Geoana a anuntat ca pentru iesirea din "criza politica si constitutionala" sint necesare suspendarea lui Traian Basescu si demisia lui Calin Popescu Tariceanu. "Vom avea consultari intense cu toate partidele", a spus Geoana, adaugind ca PSD lucreaza la redactarea unei motiuni de cenzura impotriva guvernului Tariceanu, dar si la stringerea de semnaturi pentru demararea procesului de suspendare din functie a presedintelui Basescu. Ulterior, vicepresedintele PSD Victor Ponta a declarat ca PSD nu este interesat sa intre la guvernare inainte de alegeri.

"Trebuie sa cada impreuna"

Tot de dimineata s-a intrunit si conducerea PC. Dan Voiculescu, liderul PC, a fost mandatat sa inceapa negocieri cu PNL si cu PSD pentru formarea unei noi majoritati parlamentare.

La PRM n-a fost nevoie de sedinta. Corneliu Vadim Tudor, liderul PRM, a iesit la prinz cu o declaratie in care spune ca apreciaza demersul colegilor de la PSD privind suspendarea presedintelui Basescu si initierea unei motiuni de cenzura.

"Opinia noastra este ca Traian Basescu si Calin Popescu Tariceanu au venit impreuna si tot impreuna trebuie sa cada", a afirmat Vadim Tudor.

PD, tras de urechi

Liderii PD s-au miscat mai greu. Emil Boc, care se afla la Cluj, si-a anulat conferinta de presa programata sa aiba loc la primarie si s-a urcat in avionul de Bucuresti. Oficial, abia la ora 18.00 era anuntata o reuniune a conducerii PD. In fapt, liderii democrati s-au intrunit in mai multe sedinte "informale" discrete. Una dintre ele a avut loc chiar la Palatul Cotroceni, miercuri seara, unde Basescu s-a vazut cu Blaga si cu Macovei. Surse din apropierea presedintelui sustin ca Basescu i-ar fi reprosat lui Blaga lipsa de reactie dura in scandalul biletelului. Liberalii au reusit sa se adune la sediul din Aviatorilor abia la ora 16.45. Cam tirziu.
Ultima ora: Democratii au primit indicatii de la Cotroceni

PD nu iese de la guvernare, a anuntat ieri seara Emil Boc, care considera ca premierul Calin Popescu Tariceanu este cel care trebuie sa-si puna problema iesirii de la guvernare. "Aceasta problema sa si-o puna premierul Tariceanu - el a scris un biletel", a punctat liderul PD.

Desi a condamnat in termeni extrem de duri demersul lui Tariceanu, caracterizandu-l drept o imixtiune in justitie si o incalcare a principiului constitutional al separatiei puterilor in stat, Boc a evitat sa ceara direct demisia primului-ministru. Boc a aratat ca il condamna doar politic pe Tariceanu, in rest doar justitia se poate pronunta. Potrivit unor surse din conducerea PD, inainte de sedinta extraordinara a conducerii PD, Emil Boc si Adreian Videanu au avut o intrevedere la Cotroceni cu Traian Basescu.

PNL se va ocupa de Basescu

Liderii liberali au decis sa nu mai tolereze nici un atac al sefului statului la adresa lor si au anuntat ca vor replica dur de fiecare data. Intr-o declaratie a Biroului Politic Central, PNL il acuza pe Basescu de "tentativa grava de manipulare a opiniei publice si de inducere in eroare a electoratului".

Dupa un alt sir de acuzatii, PNL il someaza pe Traian Basescu sa revina in "cadrul constitutional". "Seful statului trebuie sa fie mediator intre puterile statului, nu un sabotor al acestora" se arata in documet, iar liderii liberali io mai cer acestuiua, "sa se preocupe mai mult de imaginea Romaniei decit de propria imagine".

Cu totul alta este pozitia fata de PD. In discutiile dintre liderii liberali, s-a hotarit sa nu mai fie atacat PD si, public, s-a lansat un nou apel la consolidarea Aliantei si la participarea pe lista comuna la alegerile pentru Parlamentul European. Pozitia favorabila fata de PD a fost majoritara. Totusi, vicepresedintele Puiu Hasotti si liderul tineretului liberal, Cristian Adomnitei, au cerut sa fie luata in calcul si varianta iesirii de la guvernare. In rest, lucruri asteptate: sustinere 100% a premierului Tariceanu si refuz total fata de anticipatelor.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.