Potrivit raportului anual privind drepturile omului in Romnia, intocmit de Departamentul de Stat pe anul 2004, independenta presei a fost una dintre cele mai mari probleme cu care s-a confruntat tara noastra. Actiunea si lipsa de actiune a guvernului au restrins libertatea de exprimare si a presei, se arata in raport.

"In timpul anului, a existat o metoda de intimidare, hartuire si violenta impotriva jurnalistilor care au scris critic la adresa activitatilor guvernului sau a oficialitatilor guvernamentale si din partidul aflat la conducere".

Raportul mai arata ca, desi Constitutia prevede existenta unei justitii independente, "in practica, justitia a ramas expusa la influenta politica. Coruptia pe scara larga a ramas o problema, desi guvernul a adoptat initial, dar numai partial, pasi pentru solutionarea problemei".

Raportul precizeaza ca "un serviciu de informatii interne evalueaza pericolele la adresa securitatii nationale, dar nu dispune de puteri de aplicare a legii". Departamentul de Stat sustine ca intre problemele inregistrate in domeniul drepturilor omului figureaza cazuri in care politia a batut detinuti sau a folosit o forta excesiva impotriva romilor. Hartuirea minoritatilor sexuale si religioase, violentele si discriminarile la adresa femeilor, precum si restituirea proprietatilor confiscate in timpul regimului comunist au ramas, de asemenea, nesolutionate.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.