La prima sesiune in plen a Parlamentului European la care au participat cu drepturi depline europarlamentarii din Romania, a luat fiinta un nou grup parlamentar al dreptei radicale.

La constituirea acestui grup participa deputati ai Frontului National din Franta, Aliantei Nationale din Italia, Vlaams Belang din Belgia, Partidul Libertatii din Austria, un deputat independent din Marea Britanie, precum si cei cinci deputati PRM si unul al partidului Ataka, din Bulgaria.

Liderul grupului este Bruno Gollnisch, trimis in judecata sub acuzatia de negare a Holocaustului.
Liderul grupului Socialist din Parlamentul European, Martin Schulz, a calificat acest grup drept "fascist" si a cerut formarea unui "cordon sanitar" in jurul sau.
Partidele occidentale din acest grup s-au opus aderarii Romaniei si Bulgariei la UE si au o pozitie ferm anti-comunista.

Pe de alta parte, PRM a protestat in 18 decembrie impotriva raportului comisiei Tismaneanu care califica regimul comunist din Romania drept "criminal si ilegitim", cand liderul sau Corneliu Vadim Tudor a spus despre Nicolae Ceausescu a fost "un mare om".

Cum se impaca pozitia PRM cu apartenenta la noul grup, calificat de presa occidentala drept "de extrema dreapta"?

Care ar fi calificarea cea mai corecta a noului grup din Parlamentul European, intitulat "Independenta, Suveranitate, Transparenta"?


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.