Cu o intarziere de cateva luni, cabinetul Tariceanu va incepe, azi, dezbaterea Strategiei nationale post-aderare elaborata de executiv.

Desi, initial, se anuntase ca documentul va face obiectul unei dezbateri publice inca de acum un an, intre timp, opiniile s-au schimbat. Intalnirea de azi a liderilor politici este prima pe aceasta tema, si totodata una preliminara, pe agenda figurand prezentarea principalelor puncte ale Strategiei executivului si opinia partidelor la putere.

Ulterior, aceasta va fi urmata de o dezbatere la scara larga, in cadrul careia Guvernul va invita sa-si spuna parerea toate partidele politice, nu doar cele din arcul guvernamental, alaturi de reprezentantii societatii civile. Daca se va reusi o armonizare a opiniilor divergente, Strategia ar putea fi adoptata, cel mai probabil, in februarie- martie 2007. Discutiile de azi debuteaza pe fondul unor critici deosebit de dure lansate in ultima perioada la adresa documentului guvernamental.

Chiar daca "platformistii" au dat tonul criticilor, iesind la rampa cu o strategie proprie, acestia nu sunt singurii. Trebuie sa mentionam ca partidele politice merg la discutii nu cu intentia de a-si insusi, cuminte, documentul guvernamental, ci de a- i face pe membrii cabinetului Tariceanu sa priceapa ca Strategia are mari lacune.

Liderul Partidului Liberal Democrat, Theodor Stolojan, amintea, recent, ca una dintre cele mai deficitare capitole ale Strategiei este cel de "Politica externa" a Romaniei, si reprosa documentului ca nu trateaza cu suficienta atentie problema Moldovei. Partidul National Liberal insusi are- asa cum am mai scris, recent, in cotidianul nostru, propria Strategie post-aderare, care nu este totuna cu cea a executivului.

La randul lor, toate, dar absolut toate celelalte partidepolitice au elaborat cate o strategie proprie. Unele dintre ele se vor multumi sa propuna cabinetului "armonizarea" acesteia cu strategia guvernamentala- mai exact, insusirea unor prevederi punctuale. Alte partide vor cere de-a dreptul ca propria strategie sa o inlocuiasca pe cea guvernamentala. In aceste conditii, nu este exclus sa asistam, azi, la Palatul Victoria- fie si de la distanta, la un show de zile mari, similar celui desfasurat in plenul Parlamentului la prezentarea de catre seful statului a mult- contestatului Raport Tismaneanu. Si aceasta, cu atat mai mult, cu cat, deocamdata, Partidul Social Democrat nu a hotarat inca daca va veni sau nu la dezbateri. Iar in cazul in care va veni, prezenta sa va, dupa toate probabilitatile, una pur formala.

Pe fondul iesirii la rampa a mai tuturor partidelor politice si a declaratiilor anti-strategie, luni seara, au demarat la Palatul Victoria consultari preliminare intre liderii democratilor, Emil Boc si Adriean Videanu pe de o parte, si reprezentantii PNL - premierul Tariceanu si Crin Antonescu, pe de alta. Ieri, PSD, care a dat emotii executivului anuntand ca nu va merge la Palatul Victoria, si-a aratat deschiderea de a participa la dicutii, insa conditionat. Odata intrunita conditia esentiala, a participarii tuturor partidelor la putere, adoptarea unei variante finale a documentului, si insusirea sa pe cale legala, va depinde exclusiv de abilitatea executivului de a pune de acord opiniile divergente.

Mircea Geoana (PSD): "Incompleta, facuta in pripa"

Purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu, a precizat, pentru cotidianul nostru, ca decizia finala privind participarea la dezbatere va fi luata astazi, "in urma unei intalniri care va avea loc la ora 11." Solicitat sa precizeze daca, totusi, PSD va lua sau nu parte la discutiile de azi, oficialul PSD ne-a mentionat: "In cel mai bun caz, participarea noastra va fi una pur formala." Social-democratii apreciaza ca actuala Strategie post-aderare este mai degraba rezultatul gandirii liberalilor, decat al actualei echipe la putere.

Presedintele PSD, Mircea Geoana, a anuntat, ieri, ca va participa la consultarile de la Palatul Victoria, dar a conditionat participarea la dezbateri de remiterea, de catre Guvern, a unui document scris care sa constituie o baza de discutii. Tot ieri, de la tribuna partidului, liderul PSD a lansat o serie de critici dure ale strategiei, calificata drept "incompleta, superficiala si facuta in pripa".

Geoana a precizat ca premierul "mai are la dispozitie o zi in care sa ne transmita acest lucru, nu cred ca cerem atat de mult din partea unui guvern care are putin respect pentru strategia de post-aderare. Noi am incurajat un astfel de dialog, dar este un mister daca maine vom discuta o strategie a guvernului sau vom avea o prezentare de strategii ale partidelor politice. Noi mergem la aceasta intalnire numai in conditiile in care avem o dezbatere despre strategia guvernului si sa stabilim regula jocului".

Presedintele PSD nu i-a uitat, in discursul sau, nici pe democrati: "Am fost pacaliti, in 20 decembrie premierul ne-a trimis o asa-zisa strategie, si aflam apoi de la Partidul Democrat, de la Anca Boagiu, ca nu exista aceasta strategie. In acest moment, este inacceptabil ca PD sa joace ca si cum ar fi in afara guvernarii." "Daca premierul considera ca acel proiect de strategie este al guvernului, inseamna ca si-o asuma.

Ioan Oltean (PD): "Extrem de superficiala"

Democratii isi vor promova strategia pe post de document al Aliantei DA. Viceliderul PD, Ioan Oltean, a precizat, pentru cotidianul nostru, pozitia partidului din care face parte: "Vom participa la dezbateri, insa, deocamdata, suntem interesati sa ne finalizam propria Strategie post-aderare. Si aceasta, deoarece Strategia guvernului este extrem de superficiala. De fapt, nici nu este strategia guvernului, ci a Partidului National Liberal. Noi vom face publica Strategia PD in decursul saptamanii viitoare, dupa reuniunea Biroului Permanent al partidului. Ulterior, o vom supune dezbaterii publice, cu libertatea de a o prezenta la nivel de Alianta, de Guvern."

Lucian Bolcas (PRM): "Mediocra, copiata"

"Atat presedintele Partidului Romania Mare cat si eu vom participa la dezbatere, insa vom propune propria strategie, care este deja formulata, ca proiect, care consituie de fapt o propunere de strategie" ne-a declarat Lucian Bolcas."Vom releva greselile fundamentale pe care le cuprinde ceea ce se vrea un act strategic al Romaniei, si vom sublinia lipsa caracterului sau concret. Avem, desigur, si alte critici la adresa Strategiei. Apreciem actuala lucrare drept mediocra, cuprinzand generalitati, traduceri gresite, copiate dupa materialele publice ale Uniunii Europne."

Marko Bela (UDMR): "Accent pe relatiile interetnice"

UDMR si-a alcatuit o Comisie speciala pentru studierea Strategiei. Comisia, formata cu precadere din reprezentanti ai Uniunii- printre care ministrul delegat pentru lucrari publice, Laszlo Borbely, a formulat, inca de saptamna trecuta, o serie de observatii pe marginea documentului, vizand cu precadere dezvoltarea regionala in Bazinul Carpatic. Potrivit liderului UDMR, Marko Bela, "strategia post-aderare trebuie sa puna accent pe descentralizare, infrastructura si relatiile interetnice".

In ceea ce priveste participarea la dezbaterea executivului, senatorul Gyorgy Frunda ne-a declarat: "La sfarsitul saptamanii trecute, am avut o discutie pe marginea Strategiei post-aderare a guvernului, si am hotarat sa participam la dezbaterea acesteia.

Vom avansa insa cateva propuneri punctuale". Uniunea este in favoarea unei strategii in concordanta cu particularitatile specifice ale comunitatii maghiare din Romania, pe baza careia va lansa si campania pentru desemnarea europarlamentarilor UDMR in Parlamentul European.

Dan Voiculescu (PC): "O mare problema"

Conservatorii se vor prezenta la Palatul Victoria pentru a discuta cu primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu pe marginea strategiei post-aderare, a anuntat vicepresedintele Partidului Conservator (PC), Nicolae Popa, intr-o declaratie acordata ROMPRES. "Vom sustine o serie de puncte de vedere legate de aceasta strategie si vom urmari, totodata, ca acestea sa fie cuprinse in document", a subliniat Popa. Presedintele PC, Dan Voiculescu, crede ca Executivul nu dovedeste ca ar avea o viziune si o strategie post-aderare si sustine ca exista o "mare problema" legata de prioritati.

Participanti confirmati

PD: presedintele executiv, Adriean Videanu, si vicepresedintele Anca Boagiu, ministrul Integrarii Europene.
PRM: presedintele Corneliu Vadim-Tudor si vicepresedintele partidului, deputatul Lucian Bolcas.
UDMR: ministrul delegat pentru lucrari publice, Laszlo Borbely, si expertul Csutak Istvan.
PC: Codrut Seres, fostul ministru al economiei, si Maria Grapini, liderul organizatiei Timis a partidului.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.