Profesorul Dennis Deletant (foto) atrage atentia asupra pozitiei marginale in care se afla Romania. El a identificat urmatoarele cauze: pasivitatea in privinta coruptiei, guvernarile de dupa '90, lipsa de transparenta, rivalitatea dintre personalitatile politice si raspunsuri diferite si oportuniste fata de Londra si Washington, Paris si Roma
Romania risca sa ramana "la marginea Europei", daca nu va combate eficient coruptia si nu va imbratisa principiile de baza ale "civilizatiei europene", chiar daca va deveni membra a UE incepand de anul viitor. Avertismentul sever apartine profesorului de studii romanesti la Univestity College din Londra, Dennis Deletant, invitat la conferinta inaugurala a Aspen Romania, eveniment ce-si propune sa investigheze modalitatile de a avea succes in UE. Dennis Deletant a amintit ca, din punct de vedere geografic, Romania este "la marginea Europei", dar a precizat ca aceasta "margine" are semnificatii mult mai profunde.

El a pus accentul pe necesitatea revolutionarii mentalitatii unor romani si a criticat aspru guvernarile succesive din Romania, dupa 1990, care, in opinia sa, s-au facut vinovate deseori de incalcarea demnitatii umane. In plus, el a remarcat faptul ca rivalitatea dintre personalitati politice are ca rezultat deseori inertie, o calitate slaba a procesului decizional si o lipsa de consistenta. El a criticat dur si lipsa de transparenta din Romania.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.