Decizia PC de a se retrage de la guvernare si declaratiile liderului acestui partid ar putea insemna ruperea Aliantei Dreptate si Adevar, a declarat, ieri, la Suceava, Theodor Stolojan

In opinia lui Stolojan, anuntul facut de conservatori ca se simt aproape de Partidul Liberal al lui Tariceanu si de PSD reprezinta faptul ca se contureaza o anumita strategie. Dorinta de a exercita o guvernare fara sprijin parlamentar, prin intelegeri punctuale cu PSD si PC, afirmata de liberali, inseamna satisfacerea unor anumite dorinte ale celor doua partide, afirma fostul consilier prezidential.

Potrivit unor surse din PD, citate de Mediafax, democratii i-au propus lui Calin Popescu Tariceanu sa fie premier pentru inca doi ani, in cazul unor alegeri anticipate. Daca PNL va refuza aceasta propunere, PD s-ar putea retrage din Guvern.
Aceleasi surse au aratat ca, dupa alegerile anticipate, viitoarea Coalitie de guvernamant ar putea fi formata din PD, PNL, carora li se va alatura gruparea Stolojan.

Potrivit democratilor, in cazul in care premierul nu va renunta la functie, iar PNL nu va accepta organizarea alegerilor anticipate, PD s-ar putea retrage din Guvern.

In acest caz, Executivul nu va mai avea decat o vaga sustinere parlamentara si, printr-un joc democratic, se va ajunge tot la anticipate, "numai ca partenerul PD nu va mai fi PNL".

Sursele democrate au mai spus ca premierul le-ar fi replicat ca, indiferent daca el personal ar fi sau nu de acord cu anticipatele, decizia apartine, pana la urma, parlamentarilor, care ar putea sa nu voteze caderile succesive ale Guvernului, de teama ca nu se vor mai regasi pe viitoarele liste electorale si isi vor pierde functiile.

Acest scenariu nu este unul nou. O strategie similara a fost propusa de catre democrati si in vara anului trecut, insa, la momentul respectiv, Tariceanu a refuzat sa isi dea demisia. De data aceasta insa, lucrurile sunt in avantajul PD, intrucat opozitia si PC, carora li s-ar putea alatura si "platformistii" lui Stolojan, nu vor vota bugetul de stat pe 2007. In randul opozitiei, PRM afirma ca alegerile ar putea sa fie pregatite si tinute pana la Paste. PSD sustine ca, din punct de vedere tehnic, ne putem astepta sa avem alegeri anticipate cel mai devreme in toamna anului 2007.

Potrivit lui Cristian Diaconescu, PSD nu se va angrena in cadrul unor simple aliante politice de conjunctura, dar va purta discutii cu partide politice care vor fi capabile sa participe la sustinerea platformei guvernamentale pe care PSD o va elabora la Congresul din 10 decembrie.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.