Parlamentarii s-au certat 5 ore fara sa dezbata vreun articol. Pretextul a fost o necorelare intre legi

Dezbaterile la Legea bugetului au inceput cu certuri si s-au incheiat cu o amanare. Desi proiectul a fost precedat de dezbateri intense inainte de a ajunge in plenul Parlamentului, alesii au fost putin interesati de lege, astfel incat sedinta Camerelor reunite a fost suspendata din lipsa de cvorum.

Dupa prezentarea facuta miercuri de Tariceanu, a urmat traditionalul duel verbal intre premier si liderul opozitiei, Mircea Geoana. Violentele verbale ale celor doi prezentau deja putin interes, astfel ca valul de acuze reciproce s-a desfasurat in fata a mai putin de 100 de parlamentari.

Situatia s-a repetat si ieri. Opozitia si puterea s-au certat pe chestiuni de procedura pana cand nu a mai ramas un numar suficient de mare de parlamentari pentru discutarea legii. Circul a fost declansat de PSD care a cerut consultari cu liderii de grup in vederea amanarii dezbaterilor pentru luni si retrimiterii proiectului la Comisia de buget-finante.

Motivul a fost ca exista o necorelare intre Legea invatamantului, care ar prevede o cota alocata educatiei de 6% din PIB, si proiectia bugetara in care procentul care va merge catre Ministerul Educatiei este de numai 5,2%. Dupa consultari, propunerea PSD a cazut la vot cu 147 de voturi impotriva, 112 pentru si 12 abtineri.

"S-a avut in vedere aceasta necorelare intre prevederile unei legi organice si Legea bugetului si am adus cateva argumente de ce nu este necesar sa se retrimita la comisie: pentru ca nu se pune problema sa majoram deficitul bugetar cu suma ceruta de legea organica, iar daca se pune problema prorogarii termenului, acest lucru se va hotari de Guvern", a explicat senatorul PNL Varujan Vosganian pozitia partidelor din coalitie.

PRM, iritat de plecarea la Budapesta a ministrilor

Atunci opozitia a gasit un alt motiv pentru care se impune amanarea dezbaterilor. Lucian Bolcas (PRM) a spus ca sedinta trebuie incheiata deoarece ministrii lipsesc, cu exceptia lui Sebastian Vladescu, ministrul de Finante. Peremistii au fost iritati de plecarea in bloc a membrilor Executivului la sedinta comuna a Guvernelor roman si maghiar desfasurata la Budapesta, plecare pe care au considerat-o ca o sfidare a Legislativului. "Doar unul a ramas de samanta acasa, Sebastian Vladescu. Nu se poate sa incalcam Constitutia si Regulamentul, dar poate dumneavoastra sunteti obisnuit, din alte medii, sa incalcati Regulamentul", a spus senatorul Gheorghe Funar.

Presedintele Camerei, Bogdan Olteanu, a incercat sa treaca la dezbaterea pe articole motivand ca prezenta tuturor ministrilor nu este obligatorie. Asta a provocat reactia virulenta a lui Funar, care l-a amenintat ca va declansa procedurile de schimbare din functie a lui Olteanu. Confuzia a fost si mai mult amplificata de o noua pauza de consultari ceruta de PSD.

Certuri costisitoare

S-a auzit firav si glasul ratiunii prin intermediul deputatului PNL Grigore Craciunescu. "Azi am cheltuit vreo 400-500 de milioane, nefacand nimic cinci ore. Avand cvorum ce ne impiedica sa facem treaba? Orgoliile? Vrem sa amanam bugetul pe o saptamana, pe doua, pe trei? Hai sa facem treaba", a spus Craciunescu incercand sa induca putin simt al responsabilitatii. Era deja prea tarziu, deoarece alesii plictisiti au inceput sa plece unul cate unul, reprezentantii opozitiei obtinand ceea ce si-au dorit. Astfel ca au cerut sa se faca prezenta. Cum Bogdan Olteanu a preferat apelul nominal in locul verificarii cu ajutorul cartelelor electronice, lucrurile s-au mai tergiversat inca o ora. La urma, s-a constatat ca cvorumul legal nu mai era intrunit, astfel ca sedinta a fost suspendata cu o jumatate de ora inaintea de inchiderea preconizata a dezbaterilor. Discutiile au fost amanate pentru luni, iar parlamentarii au plecat acasa fara sa fi discutat nici macar un singur amendament la Legea bugetului.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.