Sase demnitari au primit, ieri, certificate de buna purtare din partea Colegiului CNSAS. Printre ei s-a aflat si senatorul PSD Ilie Sarbu, scapat la mustata de un verdict de colaborare cu fosta politie politica. Lipsa probelor in acest caz, ca si perspectivele diferite in care este privita calitatea de informator al fostei Securitati, respectiv procedura de luare a unei decizii de politie politica, au facut ca sedinta Colegiului sa se finalizeze din nou cu mare cantec, unii membri ai Colegiului propunand apelarea la avizul comisiilor parlamentare de profil.

Doar un singur vot a decis ieri rescrierea relatiei senatorului social-democrat Ilie Sarbu cu fosta politie politica. Avand deja la activ un certificat de buna purtare primit din partea CNSAS, Sarbu, fost cleric, a negat permanent declaratiile de colaborare lansate la adresa sa. De altfel, senatorul PSD a fost unul dintre avocatii politici ai BOR-ului, impotrivindu-se ideii de publicare a dosarelor preotilor, rezprezentanti ai unei institutii al carui nume nu ar trebui sub niciun motiv tarat prin noroi.

Acuzat in trecut de catre Mitropolitul Banatului, Nicolae Corneanu, ca a turnat la Securitate pe vremea cand era preot mirean cu atributii administrative pe langa Mitropolie, Sarbu a beneficiat, ieri, de clementa Colegiului, desi patru membri ai acestui for au votat impotriva sa. Conform unor surse din CNSAS, cei care au votat pentru calitatea sa de neapartenenta la fosta Securitate au invocat lipsa oricaror probe, note informative la dosarul sau care sa dovedeasca faptul ca ar fi turnat vreodata pe cineva.

"Are dosar de urmarit, care contine insa unele refereri la note, surse care ne-au dat de gandit", ne-au declarat sursele citate. Alaturi de parlamentarul social-democrat, au mai primit rezolutii de necolaborare deputatul UDMR Kelemen Hunor si senatorul PSD Mihail Popescu, aflati pe arhicunoscuta lista "a celor 29", senatorul PRM Eugen Mihaescu, deputatul PSD Catalin Voicu si Marius Petrescu, directorul Oficiului National al Informatiilor Secrete de Stat (ORNISS). In ceea ce o priveste pe senatoarea PSD Rodica Stanoiu, aceleasi surse ne-au precizat ca noua expertiza grafologica a fost finalizata, urmand sa ajunga pe masa Colegiului martea viitoare.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.