Camera superioara a Parlamentului a respins miercuri seara modificarile aduse de Ministerul Justitiei la Codul de Procedura Penala, prin ordonanta de urgenta. Codul de procedura penala fusese deja modificat de Parlament la jumatatea acestui an, dar, dupa izbucnirea scandalului "Haysam", Ministerul Justitiei a dat o ordonanta de urgenta prin care l-a modificat din nou. Ordonanta a ajuns, miercuri seara, pe masa Senatului - ca prima camera sesizata - si a cazut la vot, cu toate ca anterior fusesera acceptate mai multe amendamente, inclusiv ale opozitiei, iar legea fusese votata pe articole.

Printre amendamentele admise de plen se numara amendamentul Noricai Nicolai (PNL) si al lui Valentin Dinescu (PRM), referitor la eliminarea prevederii conform careia se introducea un sistem de supraveghere electronica a persoanelor, inclusiv in faza de urmarire penala (sistem care, potrivit initiatorilor amendamentului, contravenea prezumptiei de nevinovatie), dar si amendamentul senatorului PSD Serban Nicolae, potrivit caruia pentru detinutii care sufera de boli ce nu pot fi tratate in reteaua penitenciara instanta poate dispune tratament sub paza permanenta, in reteaua sanitara obisnuita.

Cu toate ca se parea ca s-a cazut la o intelegere intre putere si opozitie, votul final a fost surprinzator: 55 de voturi pentru, 12 impotriva si 7 abtineri. In conditiile in care era vorba de o lege organica, care necesita 69 de voturi pentru a trece, proiectul a cazut. "A fost un vot surprinzator pentru noi, dat fiind ca atat PRM, cat si PSD, au votat "pentru" pana la votul final. Singura explicatie ar fi lipsa de cvorum.

Oricum, fiind vorba de aprobarea unei ordonante de urgenta si nu de un proiect legislativ propriu-zis, votul din Senat nu este foarte important, pentru ca ordonanta se aplica pana cand si Camera Deputatilor, care este camera decizionala in acest caz, se va exprima", a declarat pentru A.M. Press senatorul liberal Norica Nicolai. La randul sau, peremistul Valentin Dinescu a spus ca, prin votul de miercuri seara, senatorii PRM au incercat sa arate "cat de mult ne indeparteaza de lumea civilizata modificarile aduse de ministrul Macovei, prin acele prevederi care restrictioneaza normele democratice. De fapt, votul senatorilor este un semnal de alarma".


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.