Un fost sef al statului, un fost prim-ministru si doi fosti ministri ai Romaniei post-decembriste au pledat, ieri, in cadrul unui simpozion, pentru un alt fel de politica in Romania.

Impartasind din experienta lor, Ion Iliescu, Petre Roman si Ioan Talpes considera ca Romania trece intr-o alta etapa, odata cu statutul de membru de facto al Uniunii Europene. Cei trei lideri politici au analizat, in context, rolul elitelor in reformarea clasei politice romanesti.

Ion Iliescu sustine ca un alt fel de politica "nu se rezolva batand din palme" sau prin accentuarea confruntarilor politice irationale si "razboaie politice", ci prin confruntare de idei, programe".

"Trebuie sa stim sa fim si uniti in marile comandamente ale strategiilor. Noi lucram la strategii din 1990, pe care, din pacate le ignora foarte multi. In anul 2025, daca vom avea un ritm sustinut al cresterii economice, Romania poate ajunge la 80 % din media europeana. Pentru asa ceva, trebuie sa fim capabili sa ne ridicam, sa avem platforme care sa uneasca strategii si fortele tarii spre ceva comun", a declarat Ion Iliescu.Din discutiile avute, recent, cu socialistii europeni, dar si cu prilejul unei vizite efectuate in SUA, Ion Iliescu a remarcat o ingrijorare comuna: ofensiva populismului si demagogiei. "Toti sunt foarte preocupati de ceea ce se intampla in Ungaria, Polonia, Cehia si Slovacia si chiar Bulgaria", a adaugat el.

Intrebat fiind de unul dintre participantii la simpozion daca mai are vreo sansa comunismul, Ion Iliescu a apreciat ca este dificil de apreciat un astfel de fenomen, in conditiile in care "sistemul comunist a clacat, pentru ca a ignorat legile pietei". Pe de alta parte, a aratat fostul presedinte, Romania s-a aliniat, alaturi de tarile din regiune, modelului de societate impus de SUA si tarile UE si care tinde sa fier copiat de toata lumea. "Aceasta este marea catastrofa. Pana la urma, viata va impune un model rezonabil", a mentionat Iliescu.

Pentru Petre Roman, misiunea reala a elitelor romanesti este sa contribuie la un salt imens in ceea ce priveste productivitatea si aportul de tehnologii. El a reamintit ca, in perioada in care a fost premier, eforturile sale s-au concentrat pe aceasta problematica.

Si pentru Ioan Talpes, fondatorul unui nou partid, scena politica romaneasca are nevoie de un alt fel de politica, in care elitele pot reprezenta o formula politica viabila. "Noi confundam politica cu functionarea sistemului, conceptul politic trebuie transpus in practica, deci trebuie sa aducem acei functionari inteligenti pentru aceasta, iar academicienii sa aiba locul lor", a spus Talpes.
Senatorul independent a subliniat ca, pentru prima oara, Romania are sansa sa fie revendicata, asa cum e ea, de sistemul european. "La ora actuala, ne aflam intr-un moment zero, putem renunta la niste concepte care au apartinut altei lumi", a adaugat el.

In opinia lui Ioan Talpes, trebuie evitati oamenii santajabili, atat in politica, dar si in mass-media.
"In 1989, s-a venit cu o duritate incredibila in a nega rolul altor componente de elita, fie ca ele erau muncitoresti sau comuniste, fie ca ele erau stiintifice, si nu doar literare. Cred ca problema la ora actuala este de a intelege cui raspundem, pe cine servim sau daca elitele actuale care functioneaza in Romania vor intelege ca este nevoie de acea comunicare reala care sa permita fiecaruia sa inteleaga care este conditia fiecaruia, ce promoveaza si ce este nevoie sa promovam. Negarea unora sau altora si a tot ceea ce a fost, deja devine periculos", a afirmat Talpes.
Acad. prof. Razvan Theodorescu, fost ministru al culturii, a apreciat, la randul sau, ca societatea romaneasca tinde tot mai mult catre o lume tot mai folclorica si mai simpla a elitelor interbelice. Senatorul social-democrat a subliniat importanta biografiei si proiectiei istorice a unei elite politice.

"De ce se spune despre Ion Iliescu ca este singurul om politic al Romaniei? Pentru ca este membru al acestei biografii. Avem tot mai mult parte de niste frustrati despre care ne inselam, pentru ca nu sunt filozofi, scriitori sau istorici. Noi nu avem in momentul de fata elite conducatoare", a afirmat Theodorescu. Simpozionul cu tema "Traditie si solidaritate" a fost organizat, la Casa Oamenilor de Stiinta din Capitala, de Fundatia "Grupului de Initiativa Ecologia si Dezvoltare Durabila", Asociatia pentru Traditie si Solidaritate "Mercurius" si Asociatia pentru Prietenie si Toleranta.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.