Reprezentantii UDMR din secuime sunt de acord cu initiativa Consiliului National Secuiesc (CNS) de organizare a unui referendum intern pe tema autonomiei ca metoda de legitimare a doleantelor maghiarilor din Tinutul Secuiesc. Cu o singura conditie insa: acest tip de demers sa se faca numai pe baza unei legislatii adecvate. Lucru deloc imposibil, daca se ia in calcul ca Senatul va lua in discutie o modificare a legislatiei privind referendumurile.

Presedintele UDMR Covasna, Albert Almos (foto), a declarat ca este de acord cu referendumul intern privind autonomia Tinutului Secuiesc, insa sustine ca acesta trebuie facut legal pentru a fi valabil, de aceea, mai intai trebuie modificata legea privind organizarea referendumurilor. "Sunt necesare referendumuri care sa reprezinte apoi suportul unor decizii importante, cum ar fi si cea a autonomiei, dar acest referendum trebuie sa fie valabil", a insistat liderul UDMR Covasna. El a adaugat ca "noi (UDMR - n.r.) propunem modificarea legislatiei in privinta organizarii referendumurilor fiindca sunt foarte multe probleme in care populatia trebuie consultata, dar legislatia actuala nu permite acest lucru".

Conducerea UDMR Sfantu Gheorghe este si ea de acord cu initiativa CNS. Presedintele organizatiei judetene a UDMR Sfantu Gheorghe, Toth Birtan Csaba, s-a declarat de acord cu organizarea unui referendum intern privind autonomia teritoriala a Tinutului Secuiesc, dar considera ca este nevoie de un consens intre toate organizatiile locale ale Uniunii si ale organizatiilor civice maghiare. Csaba a adaugat ca reprezentantii administratiei publice locale si judetene din secuime nu pot organiza referendumul solicitat de CNS deoarece legea referendumului nu permite acest lucru, dar liderii organizatiei municipale a Uniunii sunt de acord cu organizarea unui referendum intern privind autonomia teritoriala a Tinutului Secuiesc.

La Senat, senatorii UDMR de Salaj, Seres Denes si de Covasna, Antal Arpad, au inaintat spre avizare un proiect legislativ care ar deschide cutia Pandorei. Este vorba de modificarea legii privind referendumul, care prevede ca o consultare populara poate fi initiata cu votul a 25% din cetatenii din respectiva unitate administrativa.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.