PSD s-a spart in doua: cei care saluta nominalizarea lui George Maior la sefia SRI si cei care o critica. La PNL deruta persista, dovada diversitatea de reactii.

Genial. Admirabil. Magistral. Cam astea au fost in ultimele doua zile reactiile pesedistilor la gestul-surpriza al presedintelui Basescu. Aceasta este parerea cvasiunanima in PSD. Ce-i desparte pe pesedisti este insa altceva. Anume, analiza politica a miscarii facute de Basescu. Se contureaza doua curente.

"Cotrocenistii"

Surse din PSD au spus ca Mircea Geoana stia cu vreo trei zile inainte ca Basescu va propune un pesedist la sefia SRI. Discutii de taina intre Basescu si Geoana, dar si unele tratative pe linia Grupul de Cluj (PSD) - Vasile Blaga (PD), ar fi avut loc inca de la finalul saptaminii trecute. Pesedistii n-au crezut pina in ultima zi ca Basescu chiar vorbeste serios. Luni, la Cotroceni, Geoana a aflat ca trebuie sa-l accepte pe George Maior. Acesta, care era de fata, a cerut un ragaz de citeva ore, dupa care a aceptat. Miscarea are insa bataie mai lunga. Surse din PSD sustin ca ea reprezinta inceputul vizibil al unei colaborari intre Basescu, PD si PSD.

Curentul anti-Geoana

Voci precum cele ale lui Ion Iliescu, Miron Mitrea, Adrian Nastase sau Adrian Severin critica acceptarea de catre Geoana a propunerii facute de Basescu. "Asistam la gituirea oricarei sanse ca PSD sa mai dicteze vreodata in politica. Ne-am vindut lui Basescu. Asistam la decesul PSD", sustin voci din gruparea Mitrea-Iliescu, care s-a reunit ieri in sediul din strada Atena. Nu este exclus, spun surse din aceasta grupare, ca propunerea lui Basescu pentru sefia SRI sa cada la vot in Parlament.

Oficial, no comment

In PNL sint trei tipuri de reactii si o abtinere. Toate sint emblematice pentru personajele intervievate si pentru dezordinea din PNL. Presedintele partidului, Calin Popescu Tariceanu, a preferat sa nu comenteze nimic, caracteristic pentru el sa evite subiectele sensibile si sa refuze orice tentativa de disputa cu Traian Basescu.

Melescanu: "Nu avem motiv de impotrivire"

Atent sa nu deranjeze, vicepresedintele Teodor Melescanu a precizat ca, din punctul lui de vedere, liberalii ar trebui sa voteze in Parlament nominalizarile lui Basescu. "Sigur, lipsa consultarilor si a solidaritatii din Alianta sint regretabile, dar nu obligatorii. Dar ceea ce a cerut PNL a fost ca aceia care vor fi numiti sa vina din zona civililor, iar acestia sa fie profesionisti. Au fost indeplinite conditiile de principiu, si pe fond nu avem de ce sa ne impotrivim", a indemnat Melescanu.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.