O delegatie a PNTCD, condusa de presedintele Gheorghe Ciuhandu, a participat luni si marti la lucrarile Biroului Politic al PPE, la Bruxelles. In prima zi, grupul de lucru pentru extinderea PPE, in urma discutiilor care au avut loc, a hotarat cu sase voturi pentru si zece abtineri sa recomande Biroului Politic acordarea statutului de membru asociat al PPE Partidului Democrat, cu conditia normalizarii relatiilor sale cu PNTCD si UDMR.

Prin urmare, PPE a hotarat amanarea supunerii la vot a acceptarii PD ca membru asociat.

Dupa parerea taranistilor, acest ragaz va folosi partidelor pentru clarificare si consultari in scopul identificarii unor puncte de vedere comune care sa serveasca intereselor Romaniei in subiecte de interes public precum Legea electorala, Legea lustratiei, Legea de functionare a CNSAS, condamnarea regimului comunist, precum si in gasirea unei modalitati clare de colaborare pe viitor a partidelor din Romania, membre PPE.

Partidul Popular European urmeaza sa supuna la vot acceptarea ca membru asociat a Partidului Democrat in luna noiembrie, cand va avea loc urmatoarea sedinta o Biroului Politic. Intre timp, democratii trebuie sa renunte la conflict in favoarea colaborarii, pentru a capata sprijinul Partidului National Taranist Crestin Democrat si al Uniunii Democrate a Maghiarilor din Romania.