Seful statului a reiterat in fata tinerilor democrati faptul ca nu a facut politie politica si nici nu a semnat niciun angajament cu Securitatea. Traian Basescu a sarit insa la gatul celor care incearca sa-i fabrice acum un dosar. "Problema cu dosarul meu e ca nu-i. Parca am sentimentul ca ar fi oameni care ar vrea sa-mi faca macar acum un dosar. Repet si acum: n-am angajament, n-am dat niciun rand despre nimeni", a raspuns presedintele unei intrebari, aratand totodata ca a lucrat intr-un mediu in care a fost "in mod cert la contactul cu aceste structuri", ceea ce mentine aceeasi intrebare: de ce nu are presedintele macar dosar de urmarire.

Basescu a pus insa accentul pe faptul ca procesul de deconspirare a Securitatii trebuie asociat cu adoptarea legii lustratiei. Actiunea insa trebuie sa ne "impace pe noi toti", pentru ca dupa 90 au existat suspiciuni asupra fiecaruia dintre noi. "Ea nu trebuie sa fie utilizata ca instrument de invrajbire. Legea lustratiei ar trebui sa completeze procesul de deconspirare", a spus seful statului. El a adaugat ca dezbaterea legata de o persoana sau de alta este buna, dar nu este reala, si ca nu toti cei care se plimba astazi pe la usile CNSAS sunt oameni blamabili. Pe de alta parte, Basescu a aratat ca predarea arhivelor era necesara pentru ca Romania sa intre cu fruntea sus in UE si pentru a curata serviciile de informatii de fosti securisti. "Serviciile secrete nu sunt iubite in nicio tara, dar trebuie facute credibile", a afirmat Basescu.

Nou atac la PNL

Voalat, Basescu a luat apararea liberalilor Mona Musca si Ioan Ghise. Seful statului a aratat cu degetul modul in care PNL a decis sa se debaraseze de unii membri. Presedintele a condamnat felul in care sunt aplicate unele etichete, fara insa a da celor in cauza sansa de a recurge la toate posibilitatile de aparare, inclusiv aceea din instanta.

Arhivele CC trebuie desecretizate

Seful statului a explicat si problema secretizarii dosarelor unor politicieni: pentru unii dintre acestia s-a dorit protejarea politicianului respectiv, caz in care secretizarea a fost facuta cu stiinta acestuia. O a doua varianta ar fi ca s-a dorit protejarea ofiterului prin netrimiterea dosarului la CNSAS.

In ceea ce-l priveste pe fostul sef al statului, Ion Iliescu, Basescu crede ca exista posibilitatea ca dosarul acestuia sa se afle in arhiva CC sau PCR, printre dosarele de personal, care este supusa Legii arhivelor, secretizate pentru 50 de ani. "In legatura cu dosarul domnului Iliescu, imi este greu sa cred ca nu avem dosare de personal. Ele exista in arhiva societatii, el a lucrat", a declarat Basescu. Presedintele a exclus categoric posibilitatea ca dosarele sa fi fost distruse: "In mod sigur arhivele CC sunt intacte" si, sustine Basescu, "ele vor trebui desecretizate".

Seful statului a mai aratat ca politicienii care doresc sa ramana in viata publica trebuie sa-si faca publice dosarele de Securitate.

Guvernul nu a dat dovada de vointa politica

Chiar daca Traian Basescu a incercat sa-si faca mea culpa in ceea ce priveste activitatea de descentralizare care nu a fost inca implementata, el a lovit totodata si in ministrul de interne, Vasile Blaga, in a carui responsabilitate se afla procesul. El a spus ca acesta se poate face prin simpla vointa politica, de care insa nu a dat dovada guvernul. Stricta limitare la restructurarea guvernului, prin reducerea numarului de secretari de stat, "este ridicola", considera Basescu.

"Din pacate, intarzierea va face ca aceia care vor face descentralizarea sa riste pierderea avantajului de a fi facut acest lucru. Lucrurile nu vor functiona de la bun inceput foarte bine si, datorita intarzierii, actuala putere tot o va face pana la urma, pentru ca altfel nu ar mai fi o putere care face ce spune, tot o va face, dar o va face atat de tarziu incat nu va beneficia de castigul electoral al faptului ca a avut curaj sa descentralizeze. Va mai pierde un an de rodaj si intra in alegeri, in loc sa o fi facut cel mai tarziu anul acesta, sa aiba 2007 pentru rodarea acestui nou sistem de functionare a administratiei si in 2008 sa vada cetatenii beneficiile unei astfel de descentralizari", a explicat Basescu.

Constitutia trebuie modificata

Modificarea Constitutiei a fost un alt subiect abordat de seful statului. Acesta a lasat la latitudinea partidelor si a electoratului instaurarea unei republici prezidentiale sau a uneia parlamentare. Intrebat daca ar mai candida la presedintie cu sustinerea Aliantei PNL-PD, Traian Basescu s-a limitat sa spuna, razand: "N-as vrea sa dau un raspuns, pentru ca mi-am propus sa nu spun nimic rau".