Primul meci public intre liderii PSD, Adrian Nastase si Ion Iliescu, s-a desfasurat joi la emisiunea "Zece si un sfert" de la Realitatea TV. Cei doi s-au contrat de mai multe ori pe teme legate de situatia din PSD. Pe parcursul unei bune parti din emisiune Iliescu si Nastase s-au comportat ca doi adversari politici. Fostul presedinte a profitat de ocazie pentru a-i reprosa lui Nastase pierderea alegerilor, aducerea ministrilor la partid si ridicarea lor in functii de vicepresedinti, aliantele politice nefericite cu UDMR si PUR, proasta gestionare a crizei baronilor, dar si promovarea lui Cozmin Gusa in PSD.

Nastase s-a aparat cotrazicandu-l pe Iliescu, iar atunci cand nu a avut sau nu a gasit argument, s-a refugiat in scuza rezultatelor bune ale guvernarii. Schimburile de replici subtile, dar totusi agresive au dovedit aseara, pentru cine se mai indoia, ca razboiul dintre cei doi chiar exista, desi este negat cu obstinatie si, in plus, ca este destul de periculos sa-i lasi pe Iliescu si Nastase singuri, in aceeasi incapere. Redam fragmente din discutie, in care Iliescu s-a comportat ca un sef ce-si mustruluieste subalternul.

Cauzele trecerii in Opozitie

Intrebat care sunt motivele pentru care PSD a pierdut alegerile Nastase a gasit raspunsuri eufemistice, spre deosebire de Iliescu, care afladu-se pe tusa in ultimii patru ani, s-a simtit cu sacii in caruta si nu s-a sfiit sa aplice bobarnace. "Nu am stiut sa ascultam cu foarte mare atentie mesajele, ne-am concentrat foarte mult pe activitatea de guvernare, am considerat ca rezultatele guvernarii vor fi suficiente in sine, am neglijat o mai buna comunicare despre ceea ce am facut". Cam la aceste amanunte s-au redus motivatiile lui Nastase pentru pierderea alegerilor parlamentare si prezidentiale.

Lasand la o parte greselile pe care conducerea partidului le-a facut, liderul in functie al PSD a insistat o data in plus pe ideea ca, pana la urma, partidul a castigat alegerile parlamentare, iar pe cele prezidentiale le-a pierdut la o diferenta de doar 240.000 de voturi, ceea ce n-ar fi tocmai rau. Dupa care a trecut in zona guvernarii: "A fost o perioada infernala, sapte-opt dosare importante, capitole de negociere, cele mai grele, a trebuit sa fie finalizate. Ne-am concentrat foarte mult pe aceasta agenda a integrarii, care era importanta pentru tara", a incercat Nastase sa se justifice, adaugand ca "a muncit enorm pe zona de guvernare", in detrimentul partidului.

Invataturile "Tatukului"

Contrele dintre cei doi au pornit tocmai de la subiectul neglijarii partidului in favoarea Guvernului. Reactia lui Iliescu a fost mai putin dulce decat s-ar fi asteptat Nastase. Vigurosul politician a vorbit despre "subordonarea activitatii de partid celei guvernamentale", despre disparitia identitatii partidului, despre slabirea atentiei fata de partid si alte lucruri care nu i-au cazut tocmai bine lui Nastase.

Potrivit lui Iliescu, era nevoie de oameni care sa se ocupe exclusiv cu munca de partid, care "sa mentina acel suflu necesar de comunicare cu societatea". Nastase nu s-a lasat mai prejos si a incercat sa convinga ca acest lucru este greu de realizat "pentru ca sunt o multime de responsabilitati care trebuie realizate pana la urma cu oameni de partid in administratie sau in guvernare". Iliescu a incercat in continuare sa-si impuna punctul de vedere, creand o serie de "invataturi" pentru PSD. Prima invatatura de minte, dupa Iliescu, tine de tentatia atractiei spre pozitii ale administratiei centrale si locale, care pentru "un partid mare", ca PSD, este o invatatura esentiala . Pe de alta parte, partidul "nu a avut anticorpi pentru a curma aceste chestiuni in fasa" (n.r.-legate de tentatia coruptiei), iar aceasta "este a doua invatatura".

Mea culpa, varianta Nastase

Nastase a incercat pe tot parcursul emisiunii sa contracareze criticile venite indirect de la Iliescu. "Noi n-am reusit sa facem si reforma in guvernare si reforma in partid in acelasi timp", s-a scuzat Nastase. Liderul PSD s-a referit la proasta comunicare de la centru la nivel local si a recunoscut ca acest lucru i-a fost reprosat si de colegii de partid. "Mie mi-au reprosat colegii, si pe buna dreptate - nu intotdeauna i-am ascultat atunci cand ne spuneau anumite lucruri", a precizat Nastase. Iliescu a revenit insa in forta si i-a adus aminte din nou lui Nastase, in limbajul care l-a consacrat, despre "diminuarea atentiei necesare asupra continutului unei activitati de partid perseverente, continue", despre faptul ca PSD a disparut din dezbaterea publica. Discutia s-a mutat apoi spre acuzatiile de coruptie care se tin ca scaiul de PSD. Iliescu si-a adus aminte cum a participat el la o intalnire cu prietenii sai de suflet, membrii organizatiei Sector 1, care se simt jigniti de faptul ca partidul este tratat ca fiind corupt de catre opinia publica din cauza anumitor cazuri.

"Deci, noi trebuie sa platim pentru unii care ...de aceea spun, pana la justitie trebuie forta politica, partidul, sa fie un organism viu care sa ridice glasul", a spus Iliescu. Nastase s-a simtit vizat, ca presedinte de partid, si a gasit o alta explicatie pentru coruptie, mai profunda si anume ca nu PSD in sine este corupt, ci sistemul. "Toate acuzele de coruptie sunt legate, mai curand, de ideea ca oamenii sunt saraci pentru ca sistemul are un grad mare de coruptie". Dupa care a intors-o cu "rezultatele bune ale guvernarii": "O crestere economica in ultimul an de peste 8% si in ceilalti ani de peste 5% (...) deci, s-au deschis o multime de asteptari, orizonturi, iar oamenii asteapta pe cineva care sa vina cu solutii mai bune". Potrivit lui Nastase, coruptia a fost cumva si o modalitate de a spune "am fi putut sa ajungem mai departe, sa avem rezultate mai bune, dar iata este un virus in sistem care ne impiedica".

Pareri contrare despre eliminarea coruptilor

Iliescu si Nastase s-au intepat din nou cu gratie pe tema liderilor acuzati de coruptie din PSD. Fostul presedinte a adus din nou aminte despre prietenii sai suparati ca poarta pecetea unui pacat care apartine doar unora, sustinand ca era necesar ca acestia sa fie dati afara din partid. "Un partid puternic, chiar fiind la guvernare, trebuie sa-si pastreze forta de actiune proprie, politica, cu mijloace politice pentru a frana asemenea situatii. Or, este o invatatura pe care trebuie sa o retinem", a adaugat Iliescu. Nastase a replicat timid, precizand ca sentintele si hotararile judecatoresti sunt cele care trebuie sa reprezinte baza pentru o discutie in partid. "Si adeseori am avut dificultati in a ne raporta la anumiti colegi care ne-au spus de fiecare data: "iata, nu s-a pronuntat instanta", s-a disculpat liderul PSD. Iliescu a punctat imediat: liderul suspectat de coruptie nu trebuie sa fie gasit vinovat, imaginea conteaza si ea si, pentru a indeparta aceasta pata de partid, se pot lua masuri.

Unul hais, altul cea

Razboiul schimburilor de replici a ajuns la problema implicarii membrilor Guvernului in activitatea de partid. Nastase a tinut sa arate cum el a crezut ca e mai bine ca membrii Guvernului sa fie lideri in partid. "Eu am considerat ca fara parghiile acestea puternice ale partidului pentru guvernare, guvernarea devine haotica si nu se pot obtine rezultate", a spus Nastase, adaugand ca pretul este acela de a face unul dintre aceste doua lucruri prost. Pentru a justifica faptul ca nu este bine ca guvernarea sa fie separata total de activitatea partidului, Nastase a dat exemplul fostului premier, Mugur Isarescu, despre care a spus ca nu stia ce se intampla in teritoriu, pentru ca nu avea "acest feedback pe care ti-l da un partid". Iliescu a tinut-o insa pe-a lui. A recunoscut ca este o practica in multe tari ca premierul sa fie liderul partidului, dar a sustinut ca chiar si acolo structura de partid are o oarecare independenta, prin intermediul unui secretar general care se ocupa exclusiv de partid. Nastase a intervenit, spunand ca a incercat sa aplice aceasta metoda prin intermediul lui Octav Cozmanca.

Alte decizii gresite, alte contre

"Un om facut ministru fara a fi membru de partid...", a exclamat Iliescu, ca pentru el, dar tintind din nou spre Nastase. Iliescu a dat dovada de clementa si a aratat ca intelege faptul ca au fost numiti pentru merite profesionale, pentru capacitatea lor si experienta lor in domeniile date. Intelegerea lui Iliescu s-a oprit atunci cand s-a gandit la faptul ca acestia au fost ridicati in grad la partid.

"De ce a doua zi ministri au fost facuti vicepresedinti la partid? El necunoscand deloc ce inseamna viata de partid. Este iarasi o viziune gresita si asta a creat si reactii de respingere in partid si lipsa de autoritate din partea acestor oameni, pe langa practica de a crea o armata de vicepresedinti", a atacat versatul politician. "Daca imi dati voie", a intervenit prompt Nastase, direct vizat de sagetile iliesciene. "Vreau sa spun ca nici aici nu sunt pe deplin de acord, pentru ca la un moment dat este nevoie sa dai niste semnale de innoire. Nu poti sa-l aduci pe ministrul de Externe la partid si sa-l faci membru sau... doar membru, dai un semnal...bine, el este membru, dar pana la urma ai nevoie de el si la partid pentru reprezentare internationala, pentru a vorbi in numele partidului", s-a aparat Nastase. Nastase a dat exemplul lui Nicolae Vacaroiu, care in 1995 a trecut din statutul de premier independent si a venit la partid direct ca vicepresedinte. Iliescu nu s-a lasat nici el si a explicat, in limba de lemn care l-a consacrat, ca aceasta a fost o cauza a "demotivarii membrilor de partid si a slabirii spiritului angajant si spiritului militant al membrilor de partid."

Marul discordiei, Cozmin Gusa

Poate cel mai tensionat moment din timpul discutiei s-a petrecut in timpul referirilor la Cozmin Gusa, fost secretar general al PSD, pana in vara lui 2003. Nastase a justificat promovarea rapida a acestuia prin faptul ca a crezut la acea vreme ca era nevoie de un semnal public de innoire "printr-o persoana care umbla fara cravata si care are un alt mod de raportare - cunostea foarte bine modelul SPD, un anumit tip de modernizare". "Ideea in sine nu cred ca a fost rea, dar din pacate, faptul ca el a venit din afara, complet din afara partidului...", a completat liderul PSD. Nastase a recunoscut faptul ca unii dintre colegii sai mai tineri tind sa devina vedete prea devreme si-i ignora pe colegii de partid. Reactia lui Iliescu la subiectul Cozmin Gusa, cu care a avut conflicte mai vechi, a fost de iritare: "Pe mine, personajul, absolut deloc nu ma intereseaza. Nu am lucrat cu el, nu am avut de-a face niciodata si nu ma intereseaza in sine personajul". Cat despre decizia lui Nastase de a-l face pe Gusa secretar general, evident ca dupa Iliescu a fost gresita. "Un om adus din afara partidului, sa-l pui in fruntea muncii de partid, este o greseala enorma... daca venea din afara partidului sa-l pui sa conduca un partid, asa ceva este inadmisibil pentru orice...si cum sa accepte membrii partidului sa fie condusi de unul...", a continut Iliescu, cu indignare in glas.

Potrivit senatorului PSD, partidul trebuie sa aiba un mecanism propriu de formare a liderilor, "care sa aiba autoritate politica si morala sa conduca un partid". "Nici aici nu sunt perfect de acord", a intervenit si Nastase. "Las la o parte faptul ca decizia mea... accept ca a fost gresita in ceea ce priveste persoana. In ceea ce priveste principiul, sunt relativ de acord ca intr-adevar pentru un astfel de post era necesara o vechime in partid, dar rolul secretarului general nu era acela de a conduce partidul ca atare. Deci de aceea... sigur, daca ne gandim la un alt tip de secretar general, atunci sigur ca figura lui Cozmin Gusa era prea marunta pentru acest tip de profil", a precizat Nastase.

Iliescu nu a exclus scindarea partidului

Referindu-se la modul in care se va aduna sau nu partidul dupa esecul din alegeri, Iliescu a aratat ca nu este o regula ca partidul sa se scindeze o data cu intrarea in Opozitie, dar nici nu a exclus aceasta varianta. Dupa care a adaugat repede ca totusi nu crede in scindarea PSD pentru ca a "palpat" starea de spirit din partid. Intrebat daca este posibil totusi ca peste un an sa existe un partid condus de Iliescu si unul condus de Nastase, fostul presedinte a spus doar ca l-ar mira sa se intample asa ceva. Dupa aceasta discutie, Nastase a tinut sa mai spuna o data cum Guvernul sau a eliminat vizele, cum doua milioane de omaeni fericiti sunt in afara tarii, si nu din cauza saraciei, a sustinut el. Iliescu, la randul sau, a marsat in continuare pe ideea ca limbajul partidului, in timpul domniei lui Nastase, "nu s-a adaptat in mod corespunzator din cauza unei lipse de analiza pe fond". Si s-a trecut la alta discutie.

Ce cauta Iacobov in sediul PSD?

Nastase a gasit explicatia. Iacobov a facut-o intentionat. "Pot sa va spun. Noi eram chiar intr-o sedinta atunci si inainte sa ies de la intalnire pentru breafingul cu presa, cineva mi-a dat un bilet si mi-a spus: "Iacobov este in sediu". Si chiar le-am spus colegilor: - era si domnul Iliescu acolo - "Iacobov este acolo si ai sa vezi ca tema de maine din ziare asta va fi, indiferent de ce spun eu". In conditiile in care toti liderii stiau ca Iacobov a fost in sediul PSD este greu de inteles de ce cu totii, in frunte cu Iliescu, au spus presei ca nu au stiut ca unul dintre inculpatii in dosarul Rafo s-a aflat acolo. "Iacobov la PSD. Nu stiu ce a facut. A venit, probabil, la unul dintre colegii de acolo, a vrut sa fie vazut la sediul PSD inainte sa mearga a doua zi la PNA - este o chestiune la care nu pot sa raspund", a continuat Nastase seria raspunsurilor evazive pe tema Iacobov. Nici unul dintre cei doi grei ai PSD nu a explicat in cadrul emisiunii de ce Iacobov, inculpat in cazul Rafo, este inca membru al partidului.

Nastase: "Hai sa le-o tragem"

Referindu-se la modul in care au fost formate aliantele electorale, Nastase a aratat ca faptul ca PSD a incercat sa formeze prematur un Guvern cu UDMR a determinat o reactie adversa din partea populatiei, care, crede liderul PSD, s-a gandit: "Iata, PSD face din nou Guvernul, hai sa le-o tragem la alegerile prezidentiale ca sa nu vina ei toti din nou". Potrivit liderului PSD, alegatorii au dorit sa echilibreze scena politica printr-un presedinte de la Alianta si Guvern de la PSD, "au vrut sa echilibreze ceea ce parea ca va fi un sistem in care PSD guverneaza aceasta majoritate" pe care PSD o anuntase. Nastase a sustinut ca discutiile de dupa primul tur al alegerilor prezidentiale cu UDMR incercau sa fixeze o majoritate parlamentara, care sa-i asigure pe membrii PSD ca acest partid va forma Guvernul, de aici si reactia publicului. Pe de alta parte, Iliescu a criticat din nou modul in care au fost gestionate negocierile pentru aliante si faptul ca un lider al partidului, in speta Nastase, a spus ca PSD va negocia cu UDMR, "ca vor intra nu stiu cati in Guvern, ca va fi vicepremier al Guvernului Marko Bela...".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.