"In loc sa fie un proces firesc, necesar, de clarificare, de limpezire pe plan moral a societatii noastre, devine deocamdata un instrument de incrancenare", a vorbit Ion Iliescu despre deconspirare, invitat la o emisiune televizata. Ca simplu senator, fostul presedinte a incercat sa indice cateva erori ale celor care coordoneaza acum deconspirarea, dar s-a trezit nevoit sa se scuze ca nu a demarat chiar el acest proces.

"Adica eu nu sunt de principiu impotriva ideii deconspirarii, dar nu asa cum se face astazi. Ceea ce se intampla acum aduce mari daune pentru climatul general din tara", si-a impartasit Iliescu aprecierile. Mai mult, pentru fostul presedinte, toate aceste dosare apar ca ciupercile dupa ploaie si devin si instrumente de santaj pentru oamenii politici.

CNSAS l-a placut mai mult pe Basescu

Ion Iliescu a sustinut ca i-a trecut si lui prin cap sa desecretizeze arhivele Securitatii, asa cum a facut acum presedintele Traian Basescu. Atat ca cei de la CNSAS nu au fost la fel de receptivi la propunerile lor asa cum au fost la initiativele lui Basescu, s-a mai plans fostul sef de stat. El a povestit cum, manat de cele mai bune intentii, a vrut sa ofere proaspat constituitului CNSAS un sediu la Popesti Leordeni. Dar membrii Colegiului au strambat din nas si au primit oferta similara, venita din partea lui Basescu.

"Nu am franat si chiar am incurajat promovarea legii, pentru accesul oamenilor la dosare. Poate ca puteam sa o facem mai rapid in perioada mandatului meu. Dar am avut si aceasta rezerva si, pe de alta parte, si alte prioritati care ne-au presat in toata aceasta perioada", si-a mai gasit scuze Iliescu pentru amanarea deconspirarii, deconspirare pe care o putea face atunci cand a avut haturile statului in mana.

In apararea SRI

Iliescu a sustinut ca serviciile de informatii romane nu mai au drept radacini fosta Securitate, povestind despre deciziile pe care le-a luat imediat dupa revolutie. "Cand am desfiintat institutia Securitatii, am desfiintat aceasta institutie cu functiile ei. (...) Deci s-a creat cu totul altceva - SRI nu a devenit mostenitorul Securitatii. El nu a preluat arhivele Securitatii ca sa le gestioneze si sa intre in ele, ci doar sa le pazeasca", a explicat fostul presedinte. Cat despre suspiciunile ca si-ar fi bagat nasul printre dosarele care abia acum sunt desecretizate, Iliescu a negat, apreciind ca si-ar fi incalcat atributiile ca presedinte al statului.

Un fost presedinte "pur"

Ion Iliescu a semnat si el o declaratie pe propria raspundere privind legaturile din trecut cu Securitatea. Astfel, parlamentarul PSD a recunoscut ca pe declaratia sa sta scris negru pe alb ca nu a colaborat cu organele Securitatii. "Nu in spiritul acesta, al politiei politice", a simtit Iliescu nevoia sa precizeze.

Dar asupra lui Iliescu planeaza inca suspiciunea ca, pe cand era secretar al Comitetului Central al PCR din Iasi, in anii 60, a coordonat racolarile Securitatii. Asa ca fostul sef de stat s-a dat peste cap sa dezminta acuzatiile, explicand ca pe vremea aceea, Securitatea avea interdictie sa foloseasca membrii PCR. "Eu nu am aprobat niciun fel de liste de informatori, membri de partid, solicitate de Securitate", s-a dezvinovatit Iliescu. El si-a mai sustinut apararea explicand ca dupa anii 80, cand colaborarea cu Securitatea intra in atributiile secretarului PCR, el deja "activa" in alta parte - "la Ape, la Editura Tehnica".

Despre pesedisti, numai "de dulce"

Despre PSD, ramas sub obladuirea lui Mircea Geoana, Ion Iliescu a preferat sa nu isi dea cu parerea. Totusi, fostul lider social-democrat a confirmat o declaratie mai veche, in care ii acuza pe pesedisti de "neghiobie". Asa ca Iliescu asteapta pe tusa pana cand social-democratii de prin tara se vor reuni intr-un Congres si se vor elibera de Geoana. "Adica nimeni nu-si permite, o formatiune politica cu seriozitate, sa se debaraseze de oameni care au fost argumentul forte al prezentei politice...", a scapat Iliescu o frustrare vizavi de activitatea actualei conduceri a PSD.