Guvernul a finalizat pachetul legislativ privind siguranta nationala. Urmeaza ca ministrii sa cada de acord asupra variantei propuse de expertii guvernului

Dupa o serie de observatii si propuneri din partea ministrului justitiei, Monica Macovei, precum si a societatii civile, cele patru legi elaborate de CSAT au fost imbunatatite si vor fi dezbatute in sedinta urmatoare a guvernului. Potrivit consilierului premierului Calin Popescu Tariceanu pe probleme de securitate nationala, Marius Oprea, "pachetul de legi privind siguranta nationala este finalizat si va putea intra in dezbaterea guvernului in sedinta de saptamana viitoare".

Istoricul a subliniat ca grupul de lucru pe care il conduce a efectuat mai multe modificari in continutul initial al pachetului legislativ, luand in considerare setul de criterii prezentate executivului de ministrul justitiei, Monica Macovei, precum si de solicitarile provenite din partea societatii civile. "Toata lumea va putea face diferenta intre forma in care au venit aceste legi de la Cotroceni, si cea in care le-am elaborat noi", a precizat Oprea.

Consilierul premierului pe probleme de securitate a mai precizat ca legile sigurantei nationale vor ramane in dezbaterea publica pana vor fi votate de parlament.
Saptamana trecuta, guvernul a dezbatut, in prima lectura, pachetul de legi, dupa ce presedintele Traian Basescu a declarat, in urma demiterii sefilor SRI si SIE ca nu va numi noii directori ai serviciilor secrete pana cand parlamentul nu va trimite parlamentului legile sigurantei nationale. De cealalta parte, premierul Calin Popescu Tariceanu a afirmat ca legile sigurantei nationale isi vor urma traseul independent de numirea sefilor SRI si SIE, care intra in atributiile presedintiei si parlamentului.

Cele patru legi din pachetul trimis de CSAT guvernului sunt legile de organizare si functionare a SRI si SIE, legea privind statutul ofiterilor de informatii si legea privind activitatea de informatii si contrainformatii.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.