Partidul Social Democrat a anuntat ca vrea si el sa retraga sprijinul politic sau chiar sa-i excluda din PSD pe membrii dovediti de CNSAS ca au facut politie politica.

Presedintele Comisiei de Integritate Morala a PSD, Cristian Diaconescu, spune ca o decizie privind impunerea unor asemenea masuri va fi luata saptamana viitoare.

Cristian Diaconescu mai afirma ca masurile trebuie aplicate fara a tine cont de numele persoanelor vizate sau de functia pe care o ocupa in partid.

EL recunoaste ca nu exista prevederi exprese al PSD si, daca la Congresul din toamna va fi schimbat statutul, atunci vor introduce si o prevedere care sa se refere la moralitatea membrilor PSD. Cred ca pana la urma este o reactie normala a clasei politice, spune Cristian Diaconescu.

Relatia unor membri ai PSD cu fosta securitate si atitudinea lor fata de activitatea CNSAS a facut, dupa 1990, subiectul unor controverse.

Reticentele cuplului Iliescu - Nastase

Cel mai recent, fostul presedinte al partidului Social Democrat, Ion Iliescu, a criticat desecretizarea unor dosare din arhivele fostei securitati.

Motivul invocat a fost ca aceasta masura, impreuna cu promovarea legii lustratiei ar face mai mult rau decat bine, pentru ca i-ar discredita pe oamenii politici si ar face din dosarele fostei securitati un criteriu de moralitate.

Ion Iliescu spune ca e de acord cu deconspirarea relatiilor pe care le-au avut oamenii cu Securitatea. El afirma ca dosarele ar fi fost selectate pe criterii subiective si ar sluji unei vanatori de vrajitoare.
Ideea ca demascarea trecutului celor care au facut politie politica ar fi inutila nu e noua in randurile liderilor PSD. In perioada cit a fost prim ministru, deputatul PSD Adrian Nastase a criticat nu odata eficienta CNSAS-ului.

In cazul altui fost deputat PSD, Ristea Priboi, fost ofiter al Directiei de Informatii Externe a Securitatii, suspectat ca i-ar fi urmarit pe jurnalistii de la Europa Libera si pe unii muncitori care au participat la revolta muncitorilor de la Brasov din noiembrie 1987, CNSAS a decis la inceputul acestui an ca nu a facut politie politica.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.