Problemele din coalitie se reflecta si in interiorul formatiunilor care o compun. Dupa Alianta, a venit randul liderilor UDMR sa simta nevoia unor schimbari a actualei formule de organizare. Membrii mai tineri cer transformarea Uniunii in partid.

Vechea garda, condusa de actualul presedinte Marko Bela, se teme insa ca o astfel de schimbare ar sparge unitatea de monolit a formatiunii. Toate aceste discutii vin in contextul in care redicalii maghiari sunt mai aproape ca niciodata de infiintarea unui partid al etnicilor maghiari.

Uniunea a fost gandita ca organizatie culturala in decembrie 1989, cu o structura interna complexa, formata din organisme decizionale, executive si de control. Insa inca de la inceput aceasta structura a avut un puternic segment care s-a impus pe scena politica precum un partid important, reprezentat in Parlament si la guvernare.
In mai bine de un an si jumatate de guvernare in actuala coalitie, liderii Uniunii nu au reusit sa obtina adoptarea statutului minoritatilor nationale, unul dintre principalele puncte din programul lor electoral.

Disputele avute pe aceasta tema in principal cu PD i-au facut pe liderii UDMR sa declare ca actualii colegi de coalitie sunt neseriosi, si chiar ca au colaborat mai bine in fosta guvernare, alaturi de PSD. Lideri ai Uniunii spun insa ca probleme sunt si in interiorul formatiunii, si ca ar trebui facute schimbari importante.

E momentul pentru o reformare interna

Discutia despre reformarea UDMR a fost lansata public de Nagy Zsolt. In prezent ministru al Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, acesta a spus la sfarsitul saptamanii trecute ca este momentul ca Uniunea sa functioneze mai mult ca un partid. Intrebarea este de ce se simte tocmai acum nevoia unei astfel de schimbari. Nagy Zsolt ne-a declarat ieri ca a lansat aceasta idee pentru ca "membrii formatiunii au nevoie de o structura decizionala mai ferma, mai prompta, pentru a putea fi mai competitivi pe scena politica romaneasca". "Doresc o dezbatere publica in acest sens. Important este sa discutam", a adaugat ministrul.

Urmatorul congres al UDMR este programat in prima parte a anului 2007. Intrebat daca se gandeste sa candideze pentru functia de presedinte al formatiunii, Nagy Zsolt a raspuns ca nu ia in calcul o astfel de varianta: "Uniunea nu are o problema de lider. Avem un lider consacrat". In opinia sa, convocarea congresului are ca scop principal reformarea Uniunii si nu schimbarea presedintelui.

Unii lideri sunt "absolut de acord", altii nu

Ideea transformarii UDMR in partid a fost imediat sustinuta de presedintele filialei Cluj, Laszlo Attila. "Cred ca ar fi mai bine sa ne transformam in partid politic, sa adoptam o disciplina de partid, sa avem o delimitare foarte clara a componentelor si o clarificare stricta a mecanismelor de luare a deciziilor si raspunderilor", sustine liderul din Cluj, citat de NewsIn. El a precizat ca filiala pe care o reprezinta, alaturi de alte 6 din Transilvania, este "absolut de acord" cu transformarea UDMR in partid politic.

Attila a mai spus ca partidul trebuie sa inceteze cu discursurile nationaliste practicate de filialele din Secuime. Senatorul Gyorgy Frunda si deputatul Kerekes Karoly se declara insa impotriva acestei propuneri, sustinand ca "UDMR trebuie sa ramana Uniune".
In opinia deputatului Kerekes Karoly, transformarea in partid ar duce la spargerea "unitatii de monolit" a maghiarilor din cauza ca s-ar infiinta si alte partide.
La fel, senatorul Frunda a afirmat ca, desi este necesara transformarea Uniunii intr-un partid european, "UDMR reprezinta toata comunitatea maghiara si trebuie sa ramana uniune, cu componente politice si culturale".

Temerile sunt puse in contextul in care radicalii maghiari, reprezentati de Uniunea Civica Maghiara au anuntat ca in scurt timp vor inregistra Partidul Civic Maghiar. Crearea unei alternative la UDMR, dar si obtinerea autonomiei Tinutului Secuiesc sunt principalele puncte sustinute de radicali.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.