UDMR si-a avertizat din nou partenerii de guvernare sa isi reanalizeze pozitiile privind relatiile interetnice, cu precadere legea minoritatilor. In caz contrar, presedintele Uniunii, Marko Bela, spune ca nu isi va mai respecta nici el promisiunile. Pe de alta parte insa, Marko Bela nu vede o coalitie cu alti participanti, mai degraba alegeri anticipate.

"Consider ca partenerii nostri din coalitie ne-au inselat in ceea ce priveste proiectul legii minoritatilor. Dupa ce am dezbatut proiectul concret si l-am adoptat in guvern, dupa dezbateri la care au participat toti partenerii de coalitie, acum, dupa un an de cand s-a adoptat acest proiect, de fapt partenerii nostri sa se desolidarizeze de acest proiect si contesta nu un proiect al UDMR, ci un proiect elaborat in comun si adoptat in guvern", si-a acuzat Marko Bela partenerii de guvernare.

Presedintele Uniunii este nemultumit ca, desi UDMR si-a respectat intelegerile asumate in coalitie, ceilalti colegi nu au facut nimic pentru imbunatatirea relatiilor interetnice. Din acest motiv, Marko Bela a spus ca, dupa aderarea la UE, UDMR isi va reanaliza participarea, prezenta in guvern si in coalitia majoritara "in mod obligatoriu".

"Nu vad o formula mai viabila decat actuala coalitie"

Marko Bela a mentionat totusi ca acest lucru nu va insemna, neaparat, ruperea actualei coalitii, ci, mai degraba, rediscutarea programului comun de guvernare. "Daca colegii nostri vor sa mearga cu noi mai departe si vor sa duca mai departe acest guvern si aceasta coalitie, vor trebui si ei sa-si revada pozitiile privind relatiile interetnice, inclusiv legea minoritatilor", a afirmat presedintele Uniunii.

In plus, Marko Bela nu intrevede nicio alta formula mai viabila decat actuala coalitie majoritara. "Putem face speculatii, putem inventa fel de fel de formule, dar nu vad o formula mai viabila decat actuala coalitie, ceea ce pentru mine, in acest moment, ar insemna ca ori reusim sa revigoram aceasta coalitie prin schimbari esentiale, restructurarea guvernului, rescrierea si schimbarea esentiala a programului de guvernare, ori atunci accept si eu ca nu am avea alta iesire, decat alegeri anticipate. Dar o a treia varianta, o alta coalitie cu alti participanti, eu nu vad", a spus presedintele Uniunii.

Referitor la decizia presedintelui de a conditiona numirea presedintilor SRI si SIE de adoptarea legilor privind siguranta nationala, Marko Bela a sustinut ca nu vede niciun motiv pentru care aceste nominalizari trebuie legate de modificarea legilor privind securitatea.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.