Deputatul PSD Adrian Nastase i-a adresat ieri o scrisoare presedintelui Comisiei Europene, Jos Manuel Barroso, in care sustine ca este supus la presiuni politice, fapt dovedit, in opinia sa, intre altele, de atitudinea procurorului-sef al DNA care s-a antepronuntat in dosarul Zambaccian.

"In 13 iulie 2006, Daniel Morar, procurorul-sef al Directiei Nationale Anticoruptie din Romania, a anuntat intr-o emisiune televizata ca "dosarul Adrian Nastase", de la DNA, este un dosar "prioritar", ca este un dosar de "mare coruptie" si ca el va fi finalizat pana in toamna. Pe aceasta baza, mesajul public al domnului Daniel Morar, preluat si de mass-media, a fost acela ca, fara trimiterea in judecata a lui Adrian Nastase, raportul Comisiei nu va fi favorabil integrarii Romaniei in UE de la 1 ianuarie 2007", se arata in scrisoarea deputatului social-democrat.

"Sacrificiu ritual"...

Prin intermediul documentului adresat oficialului european, Adrian Nastase afirma ca doreste eliminarea acestei "ambiguitati", precum si speculatiile privind nevoia unui asemenea "sacrificiu ritual" - ce ascunde, in opinia sa, "un meschin interes politic intern".

Nastase enumera in scrisoare o serie de acuzatii, pe care le califica "lipsite de fundament", care i-au fost aduse imediat dupa alegerile din 2004. Intre acestea el aminteste acuzatiile din decembrie 2004 referitoare la o pretinsa fraudare a alegerilor prezidentiale cu ajutorul calculatoarelor, pe cele privind interferente in actul de justitie - rezultand din unele asa-zise "stenograme" ale PSD -, precum si acuzatiile referitoare la "vanzarea de copii" prin derularea unor adoptii internationale. Potrivit lui Nastase, toate aceste acuzatii au fost infirmate in justitie.

O alta acuzatie denuntata de deputatul PSD se refera la incriminarea unor contracte incheiate in perioada in care era prim-ministru, respectiv contractele cu Bechtel si EADS.

Contractele au fost insa repuse in executare recent, subliniaza Nastase, adaugand ca aceasta demonstreaza ca "nu au fost identificate ilegalitati". "Toate eforturile actualei puteri, in cele 550 de zile care au trecut de la alegeri, de a descoperi fapte penale de natura a incrimina activitatea mea ca prim-ministru s-au soldat cu esecuri. In aceste conditii, am fost acuzat ca am luat mita (de la o persoana care nu era in jurisdictia primului-ministru), constand, in esenta, din ferestrele de la apartamentul pe care l-am cumparat - la acelasi pret cu ceilalti locatari ai blocului in care locuiesc - si ca as fi primit "foloase necuvenite" (pixuri si afise) in campania electorala din 2004, in conditiile in care exista contracte incheiate de PSD, prin mandatarul financiar, cu firma respectiva.

Acestea sunt acuzatiile de "mare coruptie" care imi sunt aduse. De luni de zile sunt tracasat, atat eu, cat si familia mea, cu aceste invinuiri, informatiile de la procurorii DNA fiind permanent transmise in presa.
Scopul politic este evident: adversarul cel mai redutabil din campania electorala sa fie tinut cat mai mult pe tusa", se arata in scrisoarea deputatului PSD.