Camera Deputatilor a dezbatut ieri dupa-amiaza motiunea simpla "Educatia - victima in lupta dintre PNL si PD", depusa de PSD in urma cu o saptamana, prin care se cere demiterea ministrului Educatiei, Mihail Hardau.

Potrivit textului motiunii, "disputele dintre primul ministru Tariceanu si ministrul Educatiei si Cercetarii, Mihail Hardau, sunt de notorietate publica si afecteaza grav buna gestionare a sistemului de invatamant". In acest context, purtatorul de cuvant al PNL, Eugen Nicolaescu, a acuzat ieri PSD ca se ocupa de motiuni demagogice si populiste in loc sa munceasca pentru integrarea europeana. "In loc sa munceasca pentru integrare, PSD se ocupa de lucruri demagogice si populiste, drept pentru care suntem obligati sa facem sesiuni extraordinare, in loc sa votam legile necesare in procesul de aderare", a spus Nicolaescu, dupa sedinta Biroului Permnent al PNL.

De asemenea, acesta a criticat faptul ca PSD a depus, in actuala sesiune parlamentara, la Camera Deputatilor si la Senat, mai multe motiuni care, in opinia liderilor PNL, "au luat din timpul de lucrul al Parlamentului". De asemenea, Eugen Nicolaescu considera ca presedintele PSD, Mircea Geoana, nu-si poate gestiona corect partidul si ca, pentru a iesi din dificultati, face motiuni, "ca sa poata aduna partidul in jurul sau".

Cristian Diaconescu: "E mai usor sa vezi aschia din ochiul altuia"
In replica, purtatorul de cuvant al PSD, senatorul Cristian Diaconescu a declarat ieri ca, pentru PNL, este mai usor sa vada aschia din ochiul altuia, decat sa-si recunosca propriile "deficiente". "Este usor ridicol sa auzi din partea liberalilor afirmatii in legatura cu unitatea in partid. Este exact problema care lipseste si pentru ei, fiind clar ca, in aceste momente, au ramas foarte putine proiecte cu care se pot armoniza centrele de interese de la liberali, deci liantul principal al acestui partid are de suferit si e mai usor sa vezi aschia din ochiul altuia ", a spus Diaconescu. Potrivit acestuia, Eugen Nicolaescu ar trebui sa se uite mai intai la domeniul pe care il conduce, inainte de a face afirmatii politice. "Este unul dintre cei mai slabi ministri ai sanatatii pe care i-a avut Romania si ar trebui sa-si faca cruce in fiecare zi ca a scapat de motiunea simpla de la Senat", a afirmat, la randul sau, presedintele PSD, Mircea Geoana.

PD si PC fac "front comun" impotriva motiunilor PSD
Parlamentarii PD vor vota impotriva oricaror motiuni de cenzura sau simple care sunt si vor fi depuse de opozitie, a anuntat ieri, intr-o conferinta de presa, liderul democrat Emil Boc."Spunem acest lucru pentru a elimina orice suspiciune legata de faptul ca unii sau altii spuneau ca PD ar avea un alt comportament. El nu are decat acel comportament pe care si l-a stabilit prin actele politice pe care le-a semnat, si anume de sustinere a Guvernului", a afimat Emil Boc. Potrivit acestuia, PD va vota impotriva motiunii simple pe tema invatamantului introdusa de PSD la Camera Deputatilor. De asemenea, PC a anuntat ca nu va vota motiunea de cenzura initiata de social-democrati si nici o alta motiune, decizia grupului parlamentar al PC fiind o consecinta a rezolutiei adoptate duminica de Consiliului National a formatiunii, a declarat deputatul Bogdan Ciuca.

PSD incepe "arbitrajul" propriilor parlamentari
Parlamentarii PSD care vor absenta nemotivat de la motiunile simple si de cenzura risca sa nu se mai regaseasca pe viitoarele liste la alegeri, a anuntat secretarul general al PSD, Miron Mitrea. In acest sens, Biroul Permanent National (BPN) al PSD a decis sanctionarea parlamentarilor care vor lipsi fara motiv de la dezbaterea motiunilor partidului, absentele urmand sa fie centralizate de liderii grupurilor parlamentare din Camera Deputatilor si Senat. "Absenta de la o motiune simpla este un cartonas galben, iar la una de cenzura, o absenta nemotivata inseamna cartonas rosu", a explicat Miron Mitrea.

La randul sau, presedintele PSD, Mircea Geoana, considera decizia BPN ca fiind fireasca atat pentru partidul pe care il conduce, cat si pentru toate partidele parlamentare. "Nu-i nimic extraordinar, am decis ca cei care pun alte prioritati inaintea celor politice pe agenda proprie sa aiba de suferit consecintele politice firesti pentru astfel de situatii", a spus Geoana. Mentionam ca, pana la inchiderea editiei, nu se aflase inca rezultatul votului asupra motiunii.

Mircea Geoana: "Nu negociem cu nimeni interesul national"
PSD nu va negocia cu nimeni interesul national, respectiv necesitatea formarii altui guvern, cu prilejul motiunii de cenzura care va fi dezbatute miercurea asta, a declarat ieri presedintele partidului, Mircea Geoana. "Nu negociem nimic, nu avem de negociat interesul national si interesul opozitiei de a spune lucrurilor pe nume. Daca doreste cineva sa ni se alature sunt bineveniti, daca sunt parlamentari care au un minim de bun simt si de interes pentru aceasta tara vor avea ocazia sa-si manifeste pozitia reala cu prilejul motiunii de cenzura", a mai spus Geoana, care este convins de faptul ca se apropie "sfarsitul inevitabil" al acestei coalitii si al Aliantei portocalii.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.